skip to Main Content

De Gliphoeve gaat terug in de tijd

Juli 1981: Het Kon Ook Heel Gezellig Zijn In De Gliphoeve.

In theaterstuk De Gliphoeve draait het om de bewoners van de roemruchte flat. Het stuk speelt zich af in de jaren zeventig. Vanaf maart te zien in het Bijlmerparktheater…

ZUIDOOST –In theaterstuk De Gliphoeve draait het om Surinamers die in de jaren zeventig naar Amsterdam komen en een onderkomen vinden in Gliphoeve. Gliphoeve werd gedurende de jaren zeventig het thuis voor veel Surinamers die vanwege de naderende onafhankelijkheid van Suriname naar ons land trokken, in veel binnensteden werd deze groep mensen geweerd. Onder de leus ‘wij discrimineren niet’ gaf woningcorporatie Ons Belang hen een plek om te wonen. Later kwamen de flats voor een groot deel leeg te staan. In de zomer van 1974 kraakt een groep Surinaamse activisten bijna honderd woningen in Gliphoeve. Het betonnen complex groeit daarna uit tot de meest Surinaamse plek van Nederland met illegale eethuizen, bordelen en gokhuizen.

Verloederde flats
Voor veel Amsterdammers kreeg de naam Gliphoeve een beruchte klank, vooral vanwege de vele heroïneverslaafden die er rondhingen. Toch bewaren veel (oud-)bewoners ook goede herinneringen aan de onderlinge saamhorigheid en gezelligheid. Omstreeks 1984 werden de verloederde flats opgeknapt en verdween de naam Gliphoeve. De flats werden van elkaar gescheiden. Eén heet nu Gravestein, de ander Geldershoofd. Het stuk De Gliphoeve duurt ruim een uur en gaat op 5 maart in première in het Bijlmerparktheater, als de coronamaatregelen dat toestaan.

(Foto: Stadsarchief Amsterdam / Ino Roël)
Back To Top
Zoeken