skip to Main Content

Dak op Gaasperdammertunnel

Met het plaatsen van de overkapping van de nieuwe Gaasperdammertunnel is het grote project een belangrijke stap verder. Op dit dak wordt een park aangelegd dat maar liefst twee keer zo groot is als het Vondelpark.

 

ZUIDOOST – De Gaasperdammertunnel komt tussen Ikea en de rivier de Gaasp. De tunnel is drie kilometer lang en bestaat uit vijf tunnelbuizen. De tunnel wordt half verdiept aangelegd, dit noemen ingenieurs een landtunnel. Met deze tunnel neemt niet alleen de capaciteit toe voor weggebruikers, Ook wordt de leefbaarheid voor omwonenden vergroot. De tunnel zorgt voor een behoorlijke vermindering van het geluid in de wijken erlangs.

Bovenop het tunneldak komen een park en drie dienstgebouwen, aan het begin, het einde en in het midden van de tunnel bij de Gooiseweg. De dienstgebouwen zijn belangrijk voor het aansturen van de tunnelsystemen. In deze dienstgebouwen staan de technische installaties die de systemen van de tunnel aansturen. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheids- en ventilatiesystemen. De gebouwen zijn in principe onbemand, maar monteurs zullen met grote regelmaat langskomen om ervoor te zorgen dat alle systemen goed blijven draaien.

De tunnel wordt straks vanuit de verkeerscentrale in Velsen bediend. In geval van nood is het mogelijk om de systemen vanuit het dienstgebouw op het midden van de tunnel aan te sturen. Technisch gezien kunnen de systemen binnen één seconde vanuit het middelste dienstgebouw worden bestuurd.

 

Niet voorbij
In januari 2019 begint Rijkswaterstaat met het aanbrengen van extra hitte-werende bekleding in de tunnel. Als de Gaasperdammertunnel in 2020 open gaat voor het verkeer, zijn de werkzaamheden nog niet voorbij. In 2021 wordt de huidige A9 gesloopt en legt Rijkswaterstaat het park, wegen en fietspaden aan op het tunneldak. In de toekomst worden op een aantal locaties naast de Gaasperdammertunnel woningen gebouwd.

 

Back To Top
Zoeken