skip to Main Content

Chemo per OLVG-bakfiets

Voor patiënten van het OLVG is het sinds vorige maand mogelijk om thuis oncologische zorg te krijgen. Een verpleegkundige bezoekt hen per elektronische bakfiets.

OOST – Het OLVG is vorige maand gestart met een pilot waarbij een deel van de kankerbehandeling thuis bij de patiënt wordt toegediend. ,,Tijdens een kankerbehandeling brengen patiënten veel tijd in het ziekenhuis door. Wij weten dat deze periode als zeer belastend wordt ervaren. Met deze nieuwe service kunnen we een deel van de behandeling gewoon thuis bij de patiënt verzorgen. Uiteraard onder begeleiding van hun eigen OLVG- oncologieverpleegkundige. Zorg, precies zoals in het ziekenhuis, maar dan gewoon thuis. Voor veel patiënten is dat een stuk prettiger, aldus Maud Geenen, OLVG-oncoloog.

 

Uitbreiding thuisbehandelingen?
Om deze zorg thuis mogelijk te maken, is gekeken hoe verpleegkundigen zo snel en gemakkelijk mogelijk bij patiënten thuis kunnen komen. Een elektrische bakfiets blijkt de beste optie. Vier oncologieverpleegkundigen uit de locaties Oost en West starten met de pilot. Een half jaar lang rijden zij twee dagen per week naar de patiënten. Tijdens de proef wordt onderzocht of patiënten de behandeling thuis inderdaad prettiger vinden. Ook moet blijken of door de ‘bakfietsdienst’ het werkplezier van de verpleegkundigen toeneemt. De pilot is onderdeel van het programma ‘De Juiste Zorg op de Juiste Plek’. De proef wordt ondersteund door het ministerie van VWS en Zilveren Kruis.

Back To Top
Zoeken