skip to Main Content

BURGEMEESTER HALSEMA BREEKT LANS VOOR CITY

Femke Halsema

AMSTERDAM – Burgemeester Halsema van Amsterdam meent dat de gemeente en de medewerkers van de gemeente mee mogen werken met de verslaggevers van het huis-aan-huis blad City.

Dat zei de burgemeester donderdag 15 november in de Commissie Algemene Zaken van de gemeenteraad van Amsterdam. Op vragen van de VVD stelde de burgemeester dat het haar plicht is om pal voor de persvrijheid te staan. ,,Wij mogen als gemeente niet bemoeien met de inhoud. We hebben ons ook niet te bemoeien met het verdienmodel. Daar gaan we als gemeente niet over. De journalistiek kent vele verdienmodellen. Subsidies, abonnementen, en advertenties.”

De vragen van de VVD kwamen naar aanleiding van de omstreden stap van milieu-wethouder Van Doornik (Groen Links). Zij had onlangs medewerkers van de gemeente opgeroepen City te boycotten zolang niet duidelijk was of het blad aan de regels voldoet.  Halsema liet merken dat hier geen sprake van kan zijn. ,,Ik ben als burgemeester verantwoordelijk voor de persvrijheid in deze stad. En ik wil dan ook benadrukken dat het leden van dit college en stadsdeelsbestuurders volledig vrij staat om mee te werken aan City.” Van Doornik was overigens de grote afwezige bij het debat in de commissie.

‘HET STAAT LEDEN VAN HET COLLEGE EN STADSDEELBESTUURDERS VOLLEDIG VRIJ OM MEE TE WERKEN AAN CITY’

Zeker nu duidelijk is dat de nieuwe formule van City aan de strenge Amsterdamse regels voor huis-aan-huis bladen voldoet, kan er geen sprake zijn van het tegenwerken van de journalistieke redactie van het blad, vond ook een ruimte meerderheid van de raadscommissie.

Zelfs de grootste tegenstander van City, het raadslid Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren sprak zijn steun uit voor de redactie van City.  ,,City houdt zich aan de regels. Ik vind de regels verkeerd, en die moeten wat mij betreft veranderen. Maar zolang de huidige verordening geldt moet City journalistiek de ruimte krijgen. Wij gaan niet over de inhoud.”

Van Lammeren moedigt de gemeente en de stadsdelen aan om mee te werken met de inhoud van City. ,,Hoe meer er over de gemeente geschreven wordt, hoe beter het is. Als het blad het leven wil beteren, Wat is er dan mooier om het te vullen met content van en over de gemeente?” wierp hij de vraag op.

JOURNALISTEN NIET DE MAAT NEMEN

Dit tot ergernis van de raadsleden Van der Burg (VVD) en Nanninga (Forum voor Democratie). Beiden menen dat het niet aan de gemeente is om de inhoud van een journalistiek product te bepalen. ,,Voor je het weet gaan we journalisten de maat nemen en bepalen wat wel en geen goede media zijn. Dat is een gevaarlijke weg, Ik krijg ook allerlei politieke bladen in mijn bus. Moeten die dan ook verdwijnen, omdat ik het niet met de inhoud eens ben? We moeten als raad wegblijven van de inhoud.” sprak Van den Burg.

City bestaat alweer bijna een half jaar en is het antwoord op het folderverbod dat sinds begin 2018 in Amsterdam geldt. Destijds heeft gemeenteraad in ruimte meerderheid een verordening aangenomen waarin werd bepaald dat folders alleen nog maar bezorgd mogen worden in brievenbussen met een ja-ja sticker.

In dezelfde verordening werd ook bepaald dat huis-aan-huis bladen in veel meer brievenbussen mogen belanden. Voorwaarde is wel dat deze bladen de stadsdelen volgen en minimaal 10 procent hyperlokale content bevatten. In de commissie Algemene Zaken werd vastgesteld dat City in dit opzicht aan de regels voldoet.

GEMEENTERAAD: CITY VOLDOET AAN DE REGELS

Van Lammeren: ,,Maar de regels zijn in mijn ogen niet goed. Die gaan we aanscherpen. Want City is wat mij betreft nog steeds een folder. Er moet meer content in een blad voor het een huis-aan-huis blad mag heten”

Het raadslid wilde niet ingaan op de vraag hoeveel meer content hij voor zich ziet. ,,Dat is een gecompliceerde vraag waar nu binnen de gemeente op wordt gestudeerd. Ook wordt hierover met verschillende belanghebbenden gesproken. Binnenkort komt de wethouder met aanvullende voorstellen hieromtrent.”

UITGESTOKEN HAND

De makers van City, hebben altijd aangegeven met de gemeente in dialoog te willen over vorm en omvang van het hoeveelheid content in het blad. ,,Aan de huidige eis van 10 procent voldoen we ruimschoots. Wekelijks bestaat City voor 15 procent uit onafhankelijke journalistieke verhalen. Maar als de gemeente wil dat dat meer wordt, dan gaan we daarover graag in gesprek. Tot nu toe wijst wethouder Van Doornik, iedere poging van City om tot een dialoog te komen af. Maar zodra de gemeente belt, staan we klaar om te praten,” stelt Sjuul Paradijs van Trusted Media Publishers, het bedrijf dat de inhoud van City verzorgt. ,,Daarom zijn wij ook zo blij met de woorden van de burgemeester. Het is een uitgestoken hand, die we graag aanpakken.”

 

Back To Top
Zoeken