skip to Main Content

Broodkliko in Bos en Lommer  

Bos en Lommer heeft er een fenomeen bij: de broodkliko. Stadsdeel West gaat hiermee proberen de overlast van ongedierte door het op straat gooien van brood tegen te gaan. 

WEST – In Bos en Lommer staan zes zogenaamde broodkliko’s waar bewoners hun oude brood in kunnen gooien. De broodbakken zijn een pilot van het stadsdeel. De bakken worden geleegd door een bedrijf met de naam Groencollect. Dat laat van het ingezamelde brood biogas maken. Volgens het stadsdeel gooien Amsterdammers jaarlijks meer dan vijf miljoen broden weg. Vaak belandt dat op straat en dan trekt het ongedierte aan, zoals muizen, duiven en ratten. Er is al een voerverbod op verschillende plekken, zoals het Mercatorplein. Stadsdeel West wil met de broodkliko’s de overlast door ongedierte tegengaan en tegelijkertijd afval recyclen. De pilot met de broodbakken duurt zes maanden. In Rotterdam staan dergelijke bakken al in verschillende buurten. Het afvalbrood wordt opgehaald door elektrische autootjes van Greencollect. 

Locaties
De broodkliko’s in West staan op de volgende locaties: bij bakkerij Magib aan het Gulden Winckelplantsoen 44, de Mevlana Moskee op de Baas Gansendonckstraat 2, het Gibraltarbadje ter hoogte van Kijkduinstraat 52/54, de Mansveltschool aan de Kareldoormanstraat 125, WOW Amsterdam aan de Wiltzanglaan 60, Op de hoek van de Schaepherderstraat en het Piet Paaltjenspad, op de hoek van de De Wittenkade en de 2e Nassaustraat bij de brug.

Back To Top
Zoeken