skip to Main Content

Broer Frans Hals komt naar het museum

Broer Frans Hals Komt Naar Het Museum

Het Frans Hals Museum heeft een werk aangeschaft van Dirck van Delen en Dirck Hals. Die laatste is de jongere broer van Frans Hals en was een echte Haarlemmer.

HAARLEM – Het Frans Hals Museum kocht ‘Elegant gezelschap in een Hollandse Renaissancezaal’. Dat schilderij is gemaakt door de zeventiende-eeuwse kunstschilders Dirck Hals en Dirck van Delen. Dirck Hals was de jongere broer van de meesterschilder Frans Hals, naar wie het museum in Haarlem is vernoemd. Dirck van Delen stond bekend als een architectuurschilder, maar is vooral bekend van het schilderij ‘de Beeldenstorm’ dat in het Amsterdamse Rijksmuseum hangt; het is het enige schilderij waarop de beeldenstorm is afgebeeld. Van Dirck van Delen en Frans Hals zijn slechts vijf schilderijen bekend die ze samen hebben gemaakt. ‘Elegant gezelschap in een Hollandse Renaissancezaal’ is het enige ervan dat in het bezit is van een Nederlands museum. In dit schilderij was Dirck Hals verantwoordelijk voor de figuren en Dirck van Delen voor de architectuur. Het werk is vanaf half september in het museum te zien.

Vertrekkend directeur

Dat het schilderij in het Frans Hals Museum een plek krijgt, is extra bijzonder aangezien Dirck Hals zijn hele leven in Haarlem heeft gewoond, met uitzondering van de jaren 1641 tot en met 1643 en 1648 toen hij in Leiden verbleef. Dirck is in Haarlem geboren (1591) en overleden (1656). Dirck Hals trouwde met Agneta Jansdochter met wie hij zeven kinderen kreeg. Hun enige zoon Antonie Hals was een portretschilder. Directeur Ann Demeester van het Frans Hals Museum: ,,Dit is een uitermate feestelijk topstuk uit de Haarlemse schilderkunst van de zeventiende eeuw, zwierig en elegant. We zijn verheugd dat we dit bijzondere kunstwerk met de ruimhartige steun van fondsen en particulieren hebben kunnen verwerven voor de collectie van de gemeente Haarlem, zodat het nu en voor toekomstige generaties zichtbaar blijft voor het publiek.”

(Foto: Frans Hals Museum / Dirck Hals & Dirck van Delen)

Lees ook…

Auto-inbraken dalende trend in Haarlem

Back To Top
×Close search
Zoeken