skip to Main Content

‘Broekzakarchieven’ in beeld

De tentoonstelling ‘In de Pocket: Chemical Beauty’ is nog tot en met 14 februari te zien bij IC Imagine. Daarna gaat de expo over foto’s die jongeren verzamelen op hun smartphone naar een ander stadsdeel.

ZUIDOOST – Om hun belevingswereld zichtbaar en bespreekbaar te maken, doken medewerkers van IC Imagine in de ‘broekzakarchieven’ van jongeren. Op sociale media delen zij foto’s, filmpjes en screenshots van wie of wat ze mooi vinden. Ze maken foto’s bij de kapper, in de nagelstudio of voor de spiegel. Deze beelden bewaren jongeren op de smartphones in hun tas, kast of … broekzak. In de tentoonstelling ‘In de Pocket: Chemical Beauty’ trekken deze beelden voorbij en worden er vraagtekens bij gezet, zoals: wat vinden zij belangrijk en wat zegt dat over hen? Het thema ‘schoonheid’ loopt als een rode draad door deze expositie. Hoe maken jongeren zich mooi? Is schoonheid maakbaar? Hoe denken jongeren over schoonheid? Hoe ver gaan ze om hun ideaal te bereiken? De input voor deze tentoonstelling komt onder meer uit workshops met mbo-studenten. Daarnaast geven Instagram-influencer Ashlee Janelle, presentatrice Nienke van Dijk en danser/poëet Gary Gravenbeek een kijkje in hun persoonlijke broekzakarchief. Wat bewaren zij? Hoe ver gaan ze in hun streven naar schoonheid? Aan de hand van verschillende foto’s en filmpjes nemen ze de bezoekers mee in hun smartphone en leggen ze uit wat schoonheid voor hen betekent.

Erfgoed

De gratis tentoonstelling is nog tot en 14 februari te zien bij IC Imagine op het Bijlmerplein 393, in hetzelfde pand als de OBA. Daarna gaat de expo naar OBA Meervaart en vervolgens naar OBA Banne en OBA de Hallen. Op 30 juni 2019 eindigt de tentoonstelling. Het pand van IC Imagine fungeert als museum, debatcentrum en archief. De organisatie documenteert het dagelijkse leven in de buurt en stad om zo het immateriële erfgoed van Amsterdam en Nederland aan te vullen.

Back To Top
Zoeken