skip to Main Content

Broeden op kunst in 100 nieuwe ateliers

Broeden Op Kunst In 100 Nieuwe Ateliers

Kunstenaarswerkplaats Treehouse op de NDSM-werf wordt een dorpje, inclusief honderd ateliers en een heus dorpsplein.

NOORD – Volgens de gemeente is het oostelijk deel van het NDSM-terrein ‘een plek waar maken en vernieuwen voorop staat’. Een goed voorbeeld is Treehouse, een initiatief van Marc Koolen en Adriaan Kole. Dit project begon in 2010 als een kunstwerkplaats in zeecontainers, maar volgens recente informatie op de website van de gemeente wordt dit een kunstenaarsdorpje. Kole vertelt: ,,We gaan uitbreiden én publiek zoeken. Van de toevallige toerist tot aan de doelgerichte kunstliefhebber. Theater, muziek, schilderijen, beeldhouwwerken, fotografie, installaties, mode en dans: omdat iedereen zijn werk presenteert, ontstaat er een voortdurend wisselend programma voor het publiek.”

Op twee verdiepingen komen honderd individuele ateliers, die per stuk voor €250 á €300 per maand voor bepaalde tijd worden verhuurd. Gewoond of geslapen wordt er niet, want het zijn werkruimtes. Verder komt er onder meer een plein, een gemeenschappelijke werkplaats, kantine en tentoonstellingsruimte.

Hergebruikte materialen

Treehouse streeft naar duurzame energievoorziening: zon, wind, géén gas. Ook wordt het dorpje zo veel mogelijk opgebouwd uit hergebruikte materialen. De ateliers komen bijvoorbeeld in ‘schottenketen’, houten directieketen met isolerend mineraal-wol. Volgens Kole zet je die huisjes ‘als lego’ in elkaar.

Back To Top
×Close search
Zoeken