skip to Main Content

Britse Independent lovend over Bijlmer

,,Als je hier dertig jaar geleden was geweest, had je je terugvlucht meteen gepland”, schrijft The Independent in een reisverslag over de Amsterdamse Bijlmermeer.

ZUIDOOST – Journaliste Ellen Himelfarb schetst in de Britse krant hoe de Bijlmer de afgelopen tientallen jaren positief is veranderd. Van woon- en leefplek voor mensen met lage inkomens, met veel drugs en opvangplek voor mensen uit ‘Suriname en Congo’ tot – nu vijftig jaar na de bouw – een veelbelovende buurt in opkomst. Ze vergelijkt de impact van de Bijlmerramp in 1992 met de dramatische brand in de Grennfell-woontoren in 2017. Ze zet uiteen hoe de wijk architectonisch was opgebouwd met flats die waren neergezet in een honingraat-formatie met een ‘maaiveld’ dat uiteindelijk in een ‘dangerous desert’ (‘gevaarlijke woestijn’) veranderde. Aan de hand van Jenny van Dalen (Streetgirl of the Southeast), die wandelingen organiseert door de Bijlmer, ging de journaliste op pad. Ze kwam bij kunstcentrum Oscam, Kleiburg, één van de laatste echte Bijlmerflats, waar ze Johannes van den Akker ontmoette, en fietste door het Nelson Mandelapark. De journaliste schrijft dat er maar weinig wijken uit de late jaren zestig zijn die een halve eeuw later iets te vieren hebben. De Bijlmermeer is volgens haar een uitzondering. In de reportage wordt beschreven hoe 150 nationaliteiten met elkaar wonen in typisch Nederlandse sociale woningbouw met grote ramen, deuren in vrolijke kleuren geverfd en balkons van waaruit je over waterpartijen kunt uitkijken. De journalist miste het festival 24H Zuidoost, maar bezocht nog wel een repetitie van Ghanese volksdansers.

Tjauw minh
In de World of Food eet de Independent-journaliste tjauw minh en stelt oprichter Sarriel Taus haar voor aan de 26 koks. Aan het einde van het reisverslag wordt gemeld dat een ticket vanaf 35 pond is te boeken. Ook wordt de B&B Zoh bij Heesterveld aanbevolen.

Bijschift:

De kleurige Bijlmer werd gewaardeerd door de Britse Independent.

 

Back To Top
Zoeken