skip to Main Content

Brandweer nieuwe stijl

Onlangs ging proeftuinkazerne Victor officieel open. In deze kazerne in Oost is een manier van werken gelanceerd die moet bijdragen aan een cultuuromslag binnen de brandweer.

OOST – Er gingen jarenlange discussies aan vooraf, maar op 1 februari openden burgemeester Halsema en brandweercommandant Leen Schaap proeftuinkazerne Victor in de Dapperstraat. De kazerne is flink verbouwd. Zo zijn de slaapzalen verdwenen en veranderd in werk- en vergaderplekken. De brandweerlieden trekken meer de buurt in, onder meer om te informeren over brandpreventie. Ook gelden er sinds januari andere roosters: géén 24-uursdiensten meer, maar diensten van twee keer acht uur. De kazerne is ‘slechts’ geopend van 7.00 tot 23.00 uur. In de nacht nemen ploegen van nabijgelegen kazernes het werk over.

Diversiteit

Volgens AT5 wil de brandweer een belangrijke buurtfunctie te krijgen. Het werken in twee ploegen moet bijdragen aan het doorbreken van de heersende mannencultuur. Schaap constateerde bij zijn aantreden 2,5 jaar terug dat de Amsterdamse brandweer maar vier vrouwen in dienst had. Hij wil meer diversiteit en vindt dat de werving en selectie moet worden aangepast. De brandweer evalueert de komende periode wat de gevolgen zijn van de nachtelijke sluiting. Waar nodig, komen er aanpassingen.

Back To Top
Zoeken