skip to Main Content

Bouw begint van woonwijk Marktkwartier  

Wie straks wil wonen op een historische plek in Amsterdam, kan zich in zijn handen wrijven. Na jarenlange vertraging gaat de bouw van Marktkwartier eindelijk van start.  

 

WEST – De metamorfose van afgesloten terrein naar woonwijk Marktkwartier is begonnen. Eindelijk, want de eerste plannen waren er al voor de eeuwwisseling. Het Foodcenter wordt compacter en verhuist naar de noordkant van het gebied. Aan de zuidkant komt Woonwijk Marktkwartier, direct gelegen aan de Jan van Galenstraat, tussen Jordaan en Westerpark. In totaal zullen er 1500 koop- en huurwoningen worden gebouwd. De woningen worden maar liefst zes tot elf verdiepingen hoog. Ook komt er een groot plein met gras  – de Marktweide – en komen er voetgangers- en fietsbruggen naar Landlust en de Staatsliedenbuurt. Ontwikkelaar Mecanoo spreekt van een levendige en groene buurt, bedoeld voor zowel gezinnen als alleenstaanden, studenten en ouderen. Op het Food Center Amsterdam ligt dcentrale markthal. In 1934 werd deze markthal aan de Jan van Galenstraat geopend. Aanvankelijk was het uitsluitend een markt voor aardappelen, groenten en fruit. In 1952 werd daar de groentehandel aan toegevoegd en vanaf 1957 was andere handel ook mogelijk. In 1954 werd de visafslag aan de Ruijterkade verplaatst naar de centrale markt. De hal is het markantste gebouw van het Markthallen-complex. Voedselproducenten en grossiers verkochten hier hun waren aan winkels, marktkooplieden en restaurants, de markthal was via het water goed te bevoorraden 

Forse vertraging
De Centrale Markthal heeft sinds 2007 de status van Rijksmonument. De markthal wordt dé nieuwe attractie van Amsterdam-West met restaurants en cafés, terrassen, een foodlab, hotel en ruimte voor evenementen, zo stelt Mecanoo. Het project heeft forse vertraging opgelopen, onder meer doordat de verhuizing van bedrijven op het Foodcenter langer duurt dan voorzien. Het was aanvankelijk de bedoeling dat reeds in 2015 met de bouw zou zijn gestart. 

Back To Top
Zoeken