skip to Main Content

Boswachter Tim Hogenbosch: Denk ook eens aan de dieren in het wild

Boswachter Tim Hogenbosch: Denk Ook Eens Aan De Dieren In Het Wild

1

Is Werelddierendag, 4 oktober,  voor jou bijzonder?
,,Ik ben elke dag bezig met het welzijn van dieren. Ik heb zelfs eens mijn auto aan de kant gezet om een spin eruit te laten. 

2

Kunnen onze lezers ook iets doen voor de dieren in het wild?
,,Het is erg nuttig om aan het van de einde herfst en in de winter vetbolletjes op te hangen voor de vogels. Laat gesnoeide takken en bladeren in je tuin liggen op een grote hoop zodat er voor de egel gelegenheid is om een nest te bouwen om de winterslaap in te gaan. Maak kleine gaten je schutting zodat de egel erdoor kan. Een insectenhotel bouwen, dat kan ook samen met je kinderen. Heel leuk en leerzaam. Het gaat op dit moment heel slecht met de bijen, dus als je wilt helpen doe je dat door superveel (inheemse) bloemen te planten in je tuin.” 

3

Welke dieren kom je in je werk zoal tegen?
,,Heel vaak reeën en dat blijft elke keer weer zo tof om te zien, al zie ik het voor de 310ste keer. Op wildcamera’s zie ik vaak dassen en vossen.
Die leven ook samen in een dassenburcht, superleuk om te zien hoe onderdanig de vos dan is naar de das. Alleen zou ik graag wat vaker een eekhoorn willen zien.”

4

Je bent woonachtig en werkzaam in Nijmegen. Hoe bevalt dat?
,,Dat bevalt al 37 jaar heel erg goed. Het is een fijne stad, net een groot dorp. En omliggend superveel mooie natuurgebieden. Het is fantastisch om hier te werken als boswachter en dat is niet alleen omdat ik er geboren en getogen ben. Het Rijk van Nijmegen heeft qua natuur alle natuurtypen die Nederland te bieden heeft: bos, heide, vennen, uiterwaarden, strand. De stad zelf heeft een supergezellige binnenstad met veel leuke kroegjes en mooie parkjes.”

5

Wat zou toch nog beter kunnen in Nijmegen?
,,De aanleg van nieuwbouwwijken. Er mag meer ruimte komen voor grote parken waar kinderen kunnen spelen en ontdekken. Maar waar de ouders ook even kunnen ontspannen. Oh ja en de infrastructuur is vrij dramatisch.”

6

Waarvan word jij doorgaans vrolijk?
,,Van positieve berichten uit de natuur omdat het de laatste jaren veelal negatief is.” 

7

Grootste ergernis?
,,Mensen die hun hond niet aanlijnen waar dat verplicht is, afvaldumpingen in het bos en recreanten die geen rekening houden met elkaar of met de natuur. Zoals het respecteren van stiltegebieden, plekken waar dieren totaal niet gestoord zouden mogen worden door menselijke invloeden. Waar flora en fauna gerust hun gang kunnen gaan, zonder bemoeienis van de mens.” 

8

Wat is de mooiste plek in Nederland en wat zou je nog eens graag willen zien?
,,Zuid-Limburg is prachtig. Limburg is de meest onderschatte provincie van ons land. Ik ben nog nooit op het drielandenpunt geweest, maar wil dat graag zien.”

9

Mooiste, dierbaarste jeugdherinnering?
,,Ik heb heel veel goede jeugdherinneringen, vooral omdat ik altijd buiten was als kind. Altijd aan het ontdekken. Maar ik koester veel leuke en warme herinneringen aan mijn tijd in Nijmegen-Zuid, waar een goede vriend woonde in een oude boerderij. Daar hadden we als kind de meest epische
zomers. Zo kan ik me een avond herinneren dat we een tent in zijn weiland hadden opgezet en deze vol hadden gegooid met krekels. Om vervolgens ook in deze tent te gaan slapen. Vraag me niet waarom.” 

10

Nederland is een topland omdat…
,,We klagen heel vaak over ons land. Maar ik zie dat als een luxe, we klagen namelijk vaak om futiliteiten en dat is voor mij een teken dat we het eigenlijk prima voor elkaar hebben hier.”

Back To Top
×Close search
Zoeken