skip to Main Content

Blauwgroen dak moet Oosterparkbuurt koel houden 

Veel sociale huurwoningen in de Oosterparkbuurt krijgen een groen dak. Of liever: een blauwgroen dak, want het is het nieuwste van het nieuwste.  

OOST  De Oosterparkbuurt is uitgekozen voor het project met de blauwgroene daken omdat hier een groter risico is op wateroverlast en schade na veel regenval. Het Amsterdamse bedrijf Rooftop Revolution heeft een Europese subsidieprijs in de wacht gesleept van 4,8 miljoen euro om het project uit te voeren. In totaal zal maar liefst 10.000 vierkante meter aan Amsterdamse daken blauwgroen worden. Het slimme blauwgroene dak vangt veel meer water op dan een gewoon aangeplant groen dak. Hierdoor kunnen deze daken langer vocht verdampen als het heet en droog is. Dat betekent dat het koeler blijft in de huizen, maar ook in de buurt. Op de blauwgroene daken kunnen ook meer verschillende soorten planten groeien en dat zou dan weer goed zijn voor de biodiversiteit. Revolutionair zijn de slimme sensoren waarmee het systeem wordt uitgerust. Op basis van de weersvoorspelling houden de daken water vast of lozen deze juist. De slimme daken worden in een netwerk met elkaar verbonden waardoor er een nieuw soort watermanagement ontstaat op wijk- en gebouwniveau.

Extremer weer
Behalve in Oosterpark zullen de blauwgroene daken aangelegd worden in Geuzenveld, de Bellamybuurt en Kattenburg. Wethouder Ivens (onder meer Wonen en Groen): ,,Het is belangrijk dat we ons voorbereiden op extremer weer als gevolg van klimaatverandering.”

Back To Top
Zoeken