skip to Main Content

Bisschop Punt onbreekt bij 100-jarige verjaardag Vredeskerk

Vredeskerk

‘Vanwege agenda-technische redenen’, zo maakte de pastoor van Vredeskerk Pierre Valkering aan het begin van de echaristieviering ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Vredeskerk in de Amsterdamse Pijp bekend dat bisschop Jos Punt zich had afgemeld.

Mgr. Jos Punt, bisschop van Haarlem-Amsterdam, zou voor deze bijzondere gelegenheid de dienst leiden. De teleurstelling hierover was in de volle Vredeskerk, vlakbij de Ferdinand Bolstraat, voelbaar. Tientallen vrijwilligers zijn maanden in de weer geweest met de voorbereidingen. In het kader van de verjaardag van de kerk hadden zij voor de ontvangst en catering (koffie en taart) van de circa 500 kerkgangers gezorgd.

Er wordt vermoed dat de viering in de Vredeskerk voor Punt, die zaterdag al aanwezig was bij de bisschopswijding van Harrie Smeets in Roermond, mogelijk voor hem fysiek te zwaar was. Maar ook de hulpbisschop was er niet, de dienst werd nu voorgegaan door de oud-deken pastor J. Stam.

Talloze parochianen, ook niet actieve kerkgangers, bezochten de mis in de parochie Onze Lieve Vrouw Koningin van de Vrede, zoals de kerk officieel heet, waar maar liefst drie koren aan meededen; het Salve Regina Koor, Koor van de Lieve Vrede en het Canticum Anglicum.  De kerk werd gesticht in een wijk die destijds volledig Rooms-Katholiek was.

Ook na de feestelijke viering was er ’s middags een vol programma met muziek van onder meer de Fillipijnse gemeenschap El Shaddai, het Geert Groote College, Thomas Friedman en Michiel Mirck, de organist van de Vredeskerk.

De Vredeskerk heeft in de afgelopen 100 jaar zes pastoors gekend. Pierre Valkering, een van de meest bekende en actieve pastoors in Amsterdam, is de langst dienende. Hij is inmiddels 25 jaar pastoor in de Vredeskerk, die vroeger werd omringd door de Sint Cornelis school voor jongens en de hei Hartschool voor meisjes, een broederhuis, een klooster en Huize Pax, waar familiefeestjes werden gehouden. Inmiddels hebben zich onder meer biefstukkenrestaurant Loetje en brouwerij Troost zich hier gevestigd.

 

Back To Top
Zoeken