skip to Main Content

Binnenstad niet alleen van bewoners en toeristen 

Het centrum is ook een plek waar Amsterdammers graag komen. Beleidsmakers moeten ook rekening houden met de buurtbewoners en toeristen.

ZUID – ,,De binnenstad is ook van bewoners van De Pijp, de Watergraafsmeer, Nieuwendam, Bos en Lommer, zelfs Diemen en Amstelveen, zo schreef publicist en specialist ruimtelijke ordening Fred Feddes onlangs in een opiniestuk in Het Parool. Feddes haalt in dit artikel een onderzoek aan van de gemeente naar beleving en drukte in de stad. De onderzoekers spraken hiervoor met bezoekers van buiten Amsterdam en bewoners en ondernemers van de binnenstad. Eén groep is vergeten: de Amsterdammers die in andere delen van de stad wonen, maar wel vaak in het centrum komen. ,,Alsof wij er niet toe doen”, zo schrijft Feddes. Terwijl de binnenstad van Amsterdam, de binnenstad is van alle Amsterdammers. Hoewel de rol van het centrum als plek van het werk kleiner is geworden, blijven veel inwoners van de stad op de binnenstad georiënteerd. Elke zaterdag naar de boerenmarkt, de BijenkorfParadiso, de Stadschouwburg of de Hortus. Feddes somt een aantal dingen op die bewoners van buiten het centrum dagelijks of wekelijks doen. ,,En vergeet niet de duizenden studenten die vanuit alle buurten van de stad hun vaste gang naar de UB, het Roeterseiland of het conservatorium maken.” Allemaal geen buurtvoorzieningen, maar stedelijke voorzieningen, die er niet alleen zijn voor de 86.000 binnenstadsbewoners maar voor alle 860.000 Amsterdammers. 

Toeristenmoord
Feddes wil hiermee zeggen dat de binnenstad dus meer is dan woonbuurt, ondernemersmilieu en toeristenoord. De binnenstad is dus gewoon een binnenstad voor alle Amsterdammers. Dus daaraan moet ook betekenis gegeven worden. Die, volgens Feddes nogal eens ondergesneeuwd raakt. De stad moet – kortom – minder in buurten gaan denken, maar meer aan de stad in zijn geheel en daar ook de voorzieningen op aanpassen.  

 

Back To Top
Zoeken