skip to Main Content

Bewoners stemmen massaal op West Begroot

Het budget-experiment ‘West Begroot’, waarmee het stadsdeel 3 ton gaat verdelen, heeft veel reacties opgeroepen. Meer dan 15.000 keer hebben bewoners gestemd op plannen van buurtgenoten.

WEST – Bewoners van West hebben in het kader van West Begroot 214 plannen ingediend voor groen, duurzaam en diversiteit. Alle Westbewoners zijn door het stadsdeel uitgenodigd plannen te maken voor de verdeling van €300.000 aan subsidie. De ingediende plannen verschenen op een website, waar vervolgens op de plannen gestemd kon worden. De plannen met meer dan vijftig stemmen, worden in behandeling genomen en getoetst op haalbaarheid. Ambtenaren maken een selectie van dertig. Daarna kunnen bewoners van West in januari weer bepalen welke initiatieven geld krijgen. ,,Ik hoopte dat we voldoende plannen zouden krijgen zodat er iets te kiezen zou zijn. Maar dit is overweldigend. Het bewijst de behoefte van Amsterdammers om mee te denken en laat zien hoe groot de creativiteit is om ons doel, een inclusiever, groener en duurzaam Amsterdam, te bereiken”,  aldus bestuurder Jeroen van Berkel (portefeuillehouder participatie). Wat ook opvalt aan de cijfers is, naast de enorme hoeveelheid plannen, het aantal bezoekers. Volgens het stadsdeel bezochten maar liefst 22.000 internetgebruikers één of meerdere malen de speciale West Begroot-website. Ze brachten ook nog eens 15.860 stemmen uit. Van Berkel is ervan onder de indruk. ,,Dat zoveel mensen willen meewerken aan een mooi stadsdeel.”

Nostalgisch festival
Plannen die de vijftig stemmen haalden, gingen bijvoorbeeld over een skatebaan in Bos en Lommer, het mooier maken van balkons in West en een nostalgisch festival op het Ten Kateplein. Verder wil iemand een gratis schaatsbaan in het Westerpark met gratis dagen voor speciale doelgroepen. Verder zijn erg veel plannen voor groene daken, tuinen en het bouwen van apps.

Beeld: Rawpixel voor Unsplash

Back To Top
Zoeken