skip to Main Content

Beste olieballenbakker Johnny in Oost mag buiten niet bakken

Bakkerij Oost

Oliebollenleed aan de Linnaeusparkweg in Amsterdam Oost! Terwijl Amsterdam vergeven is van de oliebollenbakkers van ver buiten de stad kreeg bakker Johnny van der Horst dit jaar opeens geen vergunning om oliebollen en appelbeignets buiten te bakken. De oliebollenbakker raakte verzeild in het spinneweb van de stadsdeelambtenarij.

Meer dan 25 jaar was het op Oudejaarsdag voor zijn deur – op de hoek van de straat – een drukte van belang. Waarom? Omdat deze Van der Horst, zijn vrouw Marica en zijn medewerkers de beste oliebollen van het stadsdeel bakken. Vers uiteraard. In rijen van soms wel 75 meter staan de klanten voor het kraampje te wachten, waar het oudejaarsgebak wordt gebakken en verkocht. Een gezellige drukte dus. Elk jaar weer. Soms meer dan een half uur wachten voor een bestelling oliebollen. Oost-bewoners hebben het er graag voor over.

Bakker Johnny is ontdaan, want een traditie wordt om zeep geholpen door ambtelijk gezever. ,,In september heb ik bij het stadsdeel, zoals altijd, een vergunningkje aangevraagd. Is altijd goed gegaan. We zitten hier niemand in de weg. Maar het antwoord was bizar. ‘U bent te laat. De vergunning had u al in maart moeten aanvragen.’ Ik kreeg ook meteen bezoek langs die mij duidelijk maakte dat het ook echt niet mocht gebeuren.”

De bakker kan er met zijn verstand niet bij. Is ook niet gewend aan regelzuchtige ambtenarij. En we komen controleren, zou zijn geroepen. Johnny moet nu binnen in zijn kleine winkel gaan bakken. Hij voorziet een chaos. Bovendien moet de bakkerswinkel volledig in de schoonmaak na de mega-oliebollenoperatie. Na een periode van dag en nacht werken, ook tijdens de kerstperiode, kan de ondernemer op Nieuwjaarsdag zijn bakkerij gaan uitzemen.

Een goede les. Want met paarse krokodillen in een stadsdeel valt niet te spotten. Die zijn medogeloos.

 

 

 

 

Back To Top
Zoeken