skip to Main Content

Beitelen aan de toekomst

Beitelen Aan De Toekomst

Noorderling Peter Smith bedenkt steeds iets nieuws om zijn stichting in de schijnwerpers te zetten: de film KleanKids, een meterslange plastic Madonna.

NOORD – Op 22 januari ging Kleankids in première, een film waarin jongeren uit Noord het lokale zwerfvalprobleem proberen op te lossen. De film is een project van onder meer KLEAN (Klagen Loont Echt Absoluut Niet), een stichting die is opgezet door kunstenaar Peter Smith. KLEAN wil mensen laten ervaren dat wanneer je iets doet wat ogenschijnlijk klein is, zoiets veel impact kan hebben. Al die stapjes samen zullen een ‘prachtige toekomst’ opleveren. Op weg daarnaartoe richt KLEAN zich op het opruimen van zwerfafval, de ‘hofleverancier’ van de plastic soep in zee. Smith enthousiasmeert Nederlanders om elke dag één stuk zwerfafval op te rapen. ,,Als iedereen dit doet, ligt er binnen een week niets meer.” Om mensen in actie te krijgen, verschijnt Smith op tv, geeft hij lezingen en maakt hij kunst. Zoals Odysseus ooit een reusachtig houten paard gebruikte om de Trojanen over te halen hun stadspoort te openen, maakt hij enorme plastic objecten om aandacht voor de missie van KLEAN te genereren. Het ‘Paard van Troje’ waar hij momenteel aan werkt, is een 3D-geprint Madonnabeeld van gerecycled plastic zwerfafval.

‘Paard van Troje’

Met dat Madonnabeeld – twaalf meter lang, vier meter hoog – wil hij door het land trekken en de filosofie van KLEAN uitleggen. Om het complete beeld te realiseren, is nog geld nodig. Donaties vanaf €1 zijn welkom (zie: stichtingklean.nl).

Back To Top
×Close search
Zoeken