skip to Main Content

Baarsjes nog steeds geplaagd door muggen

De lange, hete en droge zomer heeft de muggen in De Baarsjes geen goed gedaan en dat is fijn nieuws voor de bewoners die last hadden van de muggenplaag in de buurt.

Nu het weer vochtiger wordt, steken de beesten toch wel weer de kop op, zo bleek op een bewonersavond over de muggenplaag in De Baarsjes. Een jaar geleden beken bewoners in de James Cookstraat, Vespuccistraat en rond het Mercatorplein vooral veel last te hebben. Sommigen meldden per nacht wel twintig tot vijftig muggen te moeten doodslaan.

Er kwam een onderzoek, uitgevoerd door het gespecialiseerde Buro Regen en Water, dat adviseert op het gebied van de waterhuishouding in de stad. Want muggen houden van vocht om hun eitjes in te leggen. Voor de muggenplaag zijn verschillende oorzaken, zo blijkt. De belangrijkste: de vochtige, niet afgesloten kruipruimten waar muggen hun eitjes leggen en zich dus voortplanten. Ook niet goed schoongemaakte airco’s van de winkels aan de Jan Evertsenstraat kunnen een broeinest zijn. En rommelige tuinen met veel dood hout en blad kunnen de muggen doen vermeerderen. “Een stuk hout hoeft maar een beetje vochtig te zijn en een mug kan eitjes leggen”, zegt Vincent Huijing van Regen en Water.

Is er dan helemaal niets tegen te doen tegen de muggen? Dat wel. Kruipruimten dichtmaken kan helpen. Maar ook ventileren. Want waar muggen niet zo van houden is tocht. Daarbij is het belangrijk dat bewoners ook de ventilatieroosters beschermen met gaas, om te voorkomen dat het ongedierte toch binnenvliegt.

 

 

 

 

Back To Top
Zoeken