skip to Main Content

AYA-zorg in het Spaarne Gasthuis

AYA-zorg In Het Spaarne Gasthuis

Kanker is een heftige ziekte. Patiënten tussen de 18 en 35 jaar die hun leven aan het opstarten zijn en mogelijk een kinderwens hebben, hebben specifieke vragen. Voor hen is er nu AYA-zorg.

HAARLEM – Hoe is het om jong te zijn en kanker te krijgen? Zeker anders dan wanneer je wat ouder bent. In deze levensfase hebben patiënten andere vragen en heeft de ziekte een andere impact op hun leven. Hoe zit het met een hypotheek of het krijgen van kinderen? Niet in alle ziekenhuizen wordt speciale aandacht besteed aan die groep. In het Spaarne Gasthuis wel. Daar is onlangs AYA-zorg opgestart, een initiatief van oud-patiënte Sanne Tolen, tevens HR-medewerkster van het Spaarne Gasthuis. AYA staat voor Adolescents and Young Adults en is bedoeld voor mensen tussen 18 en 35 jaar.

Fijne tips

Het gaat bij AYA-zorg niet om de medische zorg, maar om de impact die de ziekte op het leven heeft. Sanne Tolen kreeg op haar 23ste de diagnose kanker en vijf maanden later werd zij genezen verklaard. Tolen: ,,Voor mij betekende AYA hulp bij de praktische vragen die ik had over het opbouwen van mijn werk. Ik bezocht een AYA-bijeenkomst in de VU en sprak daar met een verpleegkundige. Daar kreeg ik zulke fijne tips. Dat gunde ik patiënten van het Spaarne Gasthuis ook.” Een organisatie die zich hard maakt voor het verlenen van AYA-zorg is het AYA Zorgnetwerk. Zij doen onderzoek en brengen AYA-zorg onder de aandacht bij zorgprofessionals.

(Foto: Citynieuws / Jardo Louw)

Lees ook:

‘Obesitas-kliniek’ in Gasthuis is topklinische zorgfunctie!

Back To Top
×Close search
Zoeken