skip to Main Content

Arena en RAI verkennen drone-opties

Zowel RAI Amsterdam als de Johan Cruijff Arena waren niet beschikbaar voor het Eurovisie Songfestival. Behalve volle agenda’s hebben de organisaties nóg iets gemeen: interesse in drones.

ZUIDOOST – Op het festival We Make The City maakten Henk Markerink, CEO van de Johan Cruijff Arena, en Paul Riemens, CEO van RAI Amsterdam bekend dat hun organisaties opnieuw gaan samenwerken. Samen gaan ze de kansen en mogelijkheden verkennen die drone-technologie kan bieden voor de stad, haar bewoners en het bedrijfsleven. Aanleiding is een Europees project rondom stedelijke mobiliteit en het feit dat de Europese Commissie en het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart nieuwe regels voor drones hebben bekendgemaakt.

Drone-hubs
Op de website van het Johan Cruijff Arena staat dat de organisaties pas na de zomer in de drone-materie duiken. Waternet en het GVB zullen dan ook aanhaken. De organisaties willen bijvoorbeeld de meerwaarde en haalbaarheid verkennen van ‘drone-hubs’, plekken in de stad waar elektrisch aangedreven unmanned air vehicles ongehinderd kunnen opstijgen en landen. De uitkomst van die verkenning wordt aangeboden aan het College van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Dat gebeurt tijdens de Amsterdam Drone Week die van 4 tot en met 6 december plaatsheeft in RAI Amsterdam.

Bloed- of orgaantransport
Riemens: ,,We willen onderzoeken of het bijvoorbeeld mogelijk wordt om met drones bloed- of orgaantransporten door de stad te organiseren. Bedrijven als Uber, Airbus en Amazon zeggen er klaar voor te zijn. Het lijkt me echter goed dat ook maatschappelijke partijen onderzoeken wat wenselijk en haalbaar is.” Markerink: ,,Beiden zijn we smart venues en geloven we in de kansen en mogelijkheden die urban air mobility kan bieden. Drones zouden bijvoorbeeld tijdens evenementen een verlengstuk kunnen zijn van ondersteunende hulpdiensten en kunnen bijdragen aan crowd control en de veiligheidsinspectie.”

Back To Top
Zoeken