skip to Main Content

Architectonische parels in Oost

Volgens experts staan twee van de vijf meest bijzondere woongebouwen van Nederland in Oost: de Amstel Tower bij het Amstel Station en woonproject SET op IJburg.


Architectenweb, het bekendste platform voor architecten, reikt op 8 november de Architectenweb Award voor ‘Woongebouw van het Jaar’ uit. Op 20 september koos een vakjury uit tientallen inzendingen vijf kanshebbers, gelet op maatschappelijke relevantie, bijdrage aan het vakgebied en weldoordachtheid van het ontwerp. Twee van de projecten staan in Amsterdam: Amstel Tower en SET uit Oost.

De toren, een ontwerp van Powerhouse Company, telt onder meer 192 appartementen. Volgens de jury helpen de luifels die het gebouw kenmerken ‘de verschillende onderdelen van het ontwerp te verbinden’. Ook prijst de jury de ‘open vormgeving van de appartementen’ waarbij door het gebruik van meterslange ramen en schuifdeuren, ‘het uitzicht over de stad volop wordt benut’. SET op IJburg, een creatie van SVP Architectuur en Stedenbouw, omvat 141 woningen voor jonge starters, van wie de helft statushouder is. Volgens de jury ‘landt het gebouw op een natuurlijke en elegante manier in de omgeving’, onder meer door de ‘fraaie houten bekleding’ van de gevels.

Back To Top
Zoeken