skip to Main Content

Architecten puzzelen nog steeds op Maison d’ Artiste

Voor het hoofdkwartier van projectontwikkelaar BPD in het Burgerweeshuis, staat tot januari een wel heel bijzondere Maquette: Maison d’Artiste in de Stijl van De Stijl.

ZUID – Het is een reconstructie van een maquette van een kunstenaarswoning die Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren maakten voor De Stijl-tentoonstelling in 1923. Deze wordt beschouwd als de inspiratiebron voor veel moderne architectuur. Cornelis van Eesteren is dé architect van het uitbreidingsplan van Amsterdam. Denk aan Buitenveldert, Bos en Lommer en Nieuw-West. Theo van Doesburg was schilder. ,,Het ontwerp van het Maison d’Artiste, dat bijna een eeuw geleden de technologische ontwikkelingen ver vooruit was, is tot op de dag van vandaag van grote invloed op onze hedendaagse kunst en architectuur”, aldus Sharon Oldenkotte-Vrolijk, directeur Kunst & Cultuur op de website van BPD.

Architectuur-iconen
De invloed van het Maison d’Artiste is zichtbaar in het ontwerp van het Burgerweeshuis van architect Aldo van Eyck. In een tentoonstelling in het gebouw komen deze architectuur-iconen voor het eerst bij elkaar. In een ruimte van het Burgerweeshuis is een ‘Schatkamer’ gewijd aan de geschiedenis van het gebouw. Er zijn 3D-maquettes van historische elementen te zien. Voor de echt liefhebbers dus. Bezoekers kunnen zich ook vergapen aan het Doesburg/Van Eesterengebouw, dat dus nooit is gerealiseerd. Wel puzzelen architecten nu nog steeds op hoe het nou écht in elkaar zit.

Sharon Oldenkotte-Vrolijk (BPD)

,,Architectuur-iconen komen voor het eerst bij elkaar”

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top
Zoeken