skip to Main Content

Archief VU naar Vijzelstraat

De VU gaat de collectie uitzoeken en ordenen en vervolgens overbrengen naar het Stadsarchief aan de Vijzelstraat. ,,Het zal de toegankelijkheid ten goede komen.”

ZUID – De Vrije Universiteit gaat haar archief overdagen aan het Stadsarchief. Hiervoor hebben de bestuurders van beide instituten onlangs een convenant ondertekend. Daarbij zijn de eerste delen van het archief overgedragen. Stadsarchivaris Bert de Vries vertelt in de nieuwsbrief van het Stadsarchief: ,,Met de overdracht van de archieven van de VU ontvangt het Stadsarchief andermaal een belangrijke bron voor de bestudering van de geschiedenis van Amsterdam. Met de overbrenging worden de archieven toegankelijk voor alle onderzoekers over de hele wereld.” Universiteitshistoricus Ab Flipse van de Vrije Universiteit vindt de overdracht van de stukken een grote sprong voorwaarts: ,,Het archief zal in de komende tijd goed toegankelijk worden. Er zitten pareltjes tussen, daar ben ik zeker van, en die zullen gevonden worden als de toegankelijkheid is verbeterd na de overdracht aan het Stadsarchief.” Nu nog liggen de archiefstukken in de kelders van de gebouwen van de VU aan de De Boelelaan. Het verhuizen van de papieren zal in fases gebeuren. Er zijn nog duizenden mappen die uitgezocht en geordend moeten worden, alvorens het Stadsarchief ze in ontvangst kan nemen.

Een inhaalslag
Ook de bibliotheek van de VU is bezig met oude stukken en collecties. Volgens de website van de VU is de universiteit een inhaalslag aan het maken voor het beheer van de bijzondere collecties van de VU. Door het registeren en inventariseren worden ze weer toegankelijk voor onderzoek en onderwijs. Dit bestaat uit Academisch Erfgoed, oude drukken en handschriften, kaarten en atlassen, kunst en protestants erfgoed. Dit project duurt tot 2020. De universiteit bestaat sinds 1880. De bibliotheek beheert collecties die samen de geschiedenis weerspiegelen van de Vrije Universiteit, VU-onderzoek, VU-onderwijs en van het protestantisme.

Back To Top
Zoeken