skip to Main Content

Anne Frankhuis verbouwd

Anne Frankhuis Verbouwd

De vooral jonge bezoekers van het Anne Frankhuis krijgen meer context en historie mee. Koning Willem-Alexander opende het nieuwe, uitgebreide museum.

CENTRUM – Het Achterhuis blijft (uiteraard), maar het museum is compleet vernieuwd. De capaciteit is vergroot, waardoor meer mensen tegelijk in het museum kunnen. Door het opkopen van studentenwoningen naast het pand aan de Westermarkt, is er meer ruimte voor het museum gekomen. Jaarlijks komen er 1,2 miljoen bezoekers naar het Anne Frankhuis en het is er altijd gigantisch druk. Om de doorstroming in het museum en de beheersing van de drukte en de veiligheid te verbeteren, was de verbouwing nodig. Daarbij wil het museum de bezoekers meer historische context meegeven met een bezoek aan het huis. ,,Veel van onze bezoekers zijn jonger dan 25 jaar en komen uit landen buiten Europa. Het is daarom belangrijk om in het museum dieper in te gaan op de historische context en de achtergronden van het levensverhaal van Anne Frank”, zo vertelt directeur Ronald Leopold van het Anne Frankhuis. Zo krijgen bezoekers in het museum meer mee over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging. Ook gaat het museum dieper in op de geschiedenis van de bewoners van het huis en de onderduikgeschiedenis. ,,We behouden het authentieke karakter van het huis; de ervaring en betekenis staan voorop.” Omdat het rondom het Anne Frankhuis altijd vreselijk druk is, wilde de gemeente extra aanlegsteigers aanleggen voor sloepen en rondvaartboten. Maar die plannen zijn van de baan, zo meldde Het Parool onlangs.

Haken en ogen
Verontruste bewoners, onder meer van de Egelantiersgracht, protesteerden tegen de steigers. Zij vreesden dat het voor hun deur te druk zou worden met picknickende toeristen. De gemeente heeft het plan afgeblazen nu omdat er te veel haken en ogen aan zouden zitten, aldus berichtgeving uit de krant. Los van de klachten, zouden de plannen ook haaks staan op het voornemen van de gemeente om rondvaartbootsteigers alleen nog toe te staan wanneer die buiten het centrum zijn gelegen.

Beeld: Anne Frankhuis

Back To Top
×Close search
Zoeken