skip to Main Content

Amsterdammers: doe iets leuks met zwerfafval!

Gezellig samen een middagje afval prikken. Het zou zomaar een goede oplossing zijn voor het grote zwerfvuil-probleem in onze hoofdstad.

Zwerfafval is menigeen een doorn in het oog. Heel Amsterdam ergert zich groen en geel aan de troep op straat. Het eetbaar afval op straat of in het park trekt ook nog eens de nodige ratten aan. Alle rommel die iedereen lukraak op het gras achter laat doet er een eeuwigheid over om te verdwijnen. Zo doen sigarettenpeuken er 2 tot 12 jaar over om af te breken. Kauwgom heeft zelfs twintig jaar nodig. De gemeente Amsterdam vroeg afgelopen jaar alle bewoners om hulp door het Beste Idee voor een Schone Stad. Burgers konden hun vindingrijke initiatieven insturen. Het zette in ieder geval veel mensen aan tot denken. Er kwamen vele ideeën binnen. Rosa Leijdekkers won de Amsterdam SchoneStad-prijs met haar Trashdate van Trashless. Zij vond het afvalprobleem zo groot en complex en voelde zich machteloos. Afval moest volgens haar gewoon ‘leuk’ gemaakt worden. Zo organiseerde ze spelen en activiteiten rondom zwerfaval. Zoals clean up picknicks en een trash bingo. ,,Ik wil dat mensen blij worden van opruimen”, liet Rosa weten. Het werkt vrij simpel. Via de website trashless.earth kun je zien wie er in jouw omgeving actief wil zijn, zo kun je gemakkelijk met elkaar in contact komen en samen bijvoorbeeld zwerfafval gaan prikken. Je kunt dus zo een echte Trashdate maken. Iedereen kan zich inschrijven op de website, waar je je eigen activiteiten kunt aanmaken en ook mee kunt doen aan evenementen die door anderen georganiseerd worden. Alles om Amsterdam een beetje mooier en schoner te maken.

Uitgelicht

Heb je oud brood? Geef het niet aan de eenden. Je kunt rattenoverlast voorkomen door in de stad de eendjes niet te voeren. Eetbaar afval trekt niet alleen vogels maar ook ratten aan. Bovendien is brood in het water slecht voor de kwaliteit en hebben vogels geen brood nodig om te kunnen overleven in de winter.

 

Back To Top
Zoeken