skip to Main Content

Alle bomen naar Stadshout

Alle Bomen Naar Stadshout

Een boom die gekapt wordt in de stad, gaat vrijwel zeker naar De Pijp. De gemeente ziet in de stichting Stadshout hét voorbeeld van de circulaire economie.

ZUID – Als de gemeente een boom kapt, is de kans groot dat die terecht komt bij de Stichting Stadshout. Omdat de gemeente stichting Stadshout ziet als hét voorbeeld ziet van de circulaire economie, krijgt de stichting de komende drie jaar achtduizend kubieke meter hout. Naar schatting worden er jaarlijks ongeveer drieduizend bomen gekapt in de stad. De helft van het hout wordt gebruikt voor de productie van meubels of gebruiksvoorwerpen, zoals bijvoorbeeld snijplanken. De andere helft gaat als biomassa naar energiecentrales. De gemeente wil in 2021 een centrale houtbank in werking hebben die de bomen distribueert en opslaat. Voorheen kreeg de aannemer die de boom omhakte het hout, waarna dat verkocht werd aan houthandels. Ook Stadshout moest bij hen aankloppen voor boomstammen. Maar nu heeft Stadshout in De Pijp het eerste recht van selectie.

Straatmeubilair

De houtbewerkers van Stadshout die als motto hebben ‘Hout van de stad, door de stad, voor de stad’ maken van de boomstammen onder meer straatmeubilair. Zo zijn in Zuid bijvoorbeeld het paviljoen in het Amstelpark en bankjes in het Sarphatipark gemaakt van bomen uit de stad. Bouwers, architecten, meubelmakers en kunstenaars die willen werken met stadshout kunnen in de winkel van Stadshout in de 2e Jan van der Heijdenstraat 71 in De Pijp terecht voor meer informatie over planken met het echtheidscertificaat.

Back To Top
×Close search
Zoeken