skip to Main Content

Alaa leest voor bij gezinnen in Noord 

Alaa Khalifa uit Noord (28) is al 11 jaar actief is als vrijwilliger bij VoorleesExpress Amsterdam. Ze kan best hulp gebruiken. 

NOORD – VoorleesExpress is een vrijwilligersproject voor kinderen met een taalachterstand. Vrijwilligers lezen wekelijks bij deze kinderen thuis voor.  Een van deze vrijwilligers is Alaa Khalifa. De eerste jaren las ze zelf voor bij gezinnen in Noord, nu verzorgt ze de coördinatie en begeleidt ze nieuwe vrijwilligers. ,,Vrijwilligers die net beginnen zitten soms met vragen. Of ze vinden het eng om alleen naar een gezin te gaan, dan begeleid ik ze die eerste keer.” Alaa weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat kinderen op jonge leeftijd worden voorgelezen. ,,Mijn ouders komen uit Irak. In onze cultuur wordt niet voorgelezen. Dat heb ik als een groot gemis ervaren, want het is zó belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, voor de taalbeheersing en het leren kennen van de cultuur. Ik was heel jong toen ik hier kwam en spreek nu accentloos Nederlands, maar voor mijn zus die tien jaar ouder is, was dat veel lastiger. Zij heeft nog lang geworsteld met de taal. Het is daarom echt van belang dat kinderen op jonge leeftijd worden voorgelezen en dat hun ouders inzien hoe belangrijk dat is. Mijn mooiste ervaring? Toen ik onverwacht bij een Turks gezin terugkwam en zag dat de moeder haar dochtertje aan het voorlezen was.” Alaa helpen? Ga naar voorleesexpressamsterdam.nl

Back To Top
Zoeken