skip to Main Content

1ste bewoners Betondorp keren terug

Artist Impression Hoek Zaaiersweg Hoek Landbouwstraat.

Betondorp werd honderd jaar geleden gebouwd als moderne arbeiderswijk. Begin 21ste eeuw waren de woningen hard aan een fikse opknapbeurt toe. Het resultaat mag er zijn.

OOST – De eerste bewoners van Betondorp zijn teruggekeerd naar hun woning. Het betreft woningen aan de Zaaiersweg 63-93, die geheel zijn gerenoveerd. In Betondorp worden in totaal 525 woningen van Eigen Haard helemaal opgeknapt. De eerste 74 huizen werden op 9 juli opgeleverd. De woningen die in de jaren twintig van de vorige eeuw zijn gebouwd, zijn weer toekomstbestendig. De huishoudens die kozen voor een complete renovatie moesten hun woning een half jaar inruilen voor een nabijgelegen wisselwoning. De woningen zijn na de renovatie weer als. Nieuw, compleet met nieuwe keuken, toilet en badkamer. Ook zijn ze duurzamer; ze zijn van energielabel F naar A gegaan. Alle woningen zijn aardgasvrij en de oude cv-ketels zijn vervangen. Daarnaast zijn vloeren, muren, ramen, ventilatie, isolatie, (brandvertragende) plafonds, kozijnen en dakpannen vervangen.

Originele uitstraling

De kleuren van de deuren en kozijnen zijn teruggebracht naar de oorspronkelijke bruingele kleur waardoor de huizen weer hun originele uitstraling hebben. Eigen Haard renoveert de huizen in vier fases. 95 procent van de woningen is en blijft sociale huur; de rest van de panden wordt verhuurd als bedrijfsruimte of in de vrije sectorhuur. De verwachting is dat de renovatie in 2023 helemaal afgerond is. In september wordt gestart met de renovatie van 150 woningen aan de Landbouwstraat 1-39, Veeteeltstraat 8-104 en 117-119, Akkerstraat 1-21 en 2-16, Brinkstraat 14-78 en 125-149.

(Foto: Van Schagen Architecten)

Lees ook…

Stickeractie voor schoon IJmeer

Back To Top
Zoeken