skip to Main Content

1942: sabotage in het Olympisch Stadion

Op 5 mei vertellen sport- en schaatshistorici over het Olympisch Stadion in de Tweede Wereldoorlog. Waarom werd bijvoorbeeld het Nederlands Kampioenschap Schaatsen gesaboteerd?

ZUID – Het Olympisch Stadion krijgt dit jaar een plek in het herdenkingsprogramma Joodse Huizen, Huizen van Verzet. Er is het nodige te vertellen over het stadion in oorlogstijd. Het was een locatie waar zowel de sporter, de onderduiker als de bezetter te vinden was. Aan het begin van de bezetting gingen de sporten gewoon door. Mensen kwamen kijken naar het voetbal, wielrennen en boksen. Ook was het stadion de plek waar inbeslaggenomen fietsen werden verzameld. De Duitsers hadden een kantoor aan de Schinkelzijde, terwijl aan de andere kant van het veld onderduikers verstopt zaten. En net als elders, waren ook hier mensen die de vijand durfden te trotseren. Siem Heiden was organisator van het Nederlands Kampioenschap Schaatsen, hij werkte samen met schaatsofficial Gerrit van Laer. Ze werden tijdens het WK in 1942 getipt dat de Duitsers een razzia hadden gepland onder de toeschouwers. De bedoeling was om honderden mannen te werk te stellen in de Duitse oorlogsindustrie. De organisatie van het Nederlands Kampioenschap Schaatsen besloot de ijsbaan, op het nabijgelegen IJsbaanpad, vol sneeuw te scheppen en dat als excuus te gebruiken om het kampioenschap af te gelasten.
Meer verhalen
De twee bestuurders van de ijsclub belandden na deze sabotage in de gevangenis. Wie nog meer wil weten over deze tragische periode, kan op 5 mei om 12.00 uur naar het stadion komen. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren vertelt dan over de oorlogstijd in het stadion en schaatshistoricus Marnix Koolhaas heeft een verhaal over schaatsen in de oorlogsjaren.

Back To Top
Zoeken