skip to Main Content

City Taste: Taka Zoku Shou

In Amsterdam wemelt het van de spannende restaurants, cafés, traiteurs en andere smakelijke plekken. In de rubriek City Taste lees je erover. Vandaag: Taka Zoku Shou.

 

Taka Kitamura opende eind juli zijn nieuwe zaak in de Jordaan. Drie jaar geleden zag ik hem voor het eerst. Achter de ‘toonbank’ van zijn eetstalletje op het Waterloopplein stond hij toen in opperste concentratie iets te beleggen. Toen ik vroeg wat dat was, legde hij uit dat het okonomiyakiwas, een pannenkoek met noedels, groente, gember, mayonaise en een pittige saus. Even later proefde ik er eentje en was ik verkocht: spannend, exotisch, zacht, knapperig. Nadat ik deze superpannenkoek op had, verklapte Taka dat hij een missie had. ,,Sushi en sashimi kennen Nederlanders inmiddels wel, maar onze keuken is veel rijker. Ik wil dat jullie die diversiteit ontdekken.” Een paar jaar daarvoor had hij Amsterdam voor het eerst bezocht. Vergeleken met zijn woonplaats Tokio was Amsterdam een oase van ruimte; minder opgefokt ook. Hij besloot zich hier te vestigen en begon een marktkraam. Dat die kraam het begin was van iets groters wist hij al bij onze eerste ontmoeting. ,,Ooit heb ik mijn eigen restaurant.”

Noedelsoepen
Al snel verkaste hij naar de bovenste verdieping van Toko Dun Yong op de Zeedijk, waar hij wederom vol liefde kookte voor artdirectors, modellen, rappers en surfers. Toen hij in maart met een partner een nieuwe zaak in West opende, gingen zijn fans mee. Enkele maanden daarna, nadat hij had besloten alleen verder te gaan, schoven ze aan bij Taka Zoku Shou – letterlijk: ‘het volgende hoofdstuk van Taka’. Ook in zijn nieuwe zaak overheersen ramennoedelsoepen. De pittige versie op basis van varkens- en kippenbouillon staat als een huis (€13,-). De krachtige bouillon ‘zalft’ mijn keel, het varkensvlees bovenop is even mals als een sudderlap. Ook over de okonomiyaki met zeevruchten (€13,-) niets dan lof. De timide Japanner weet te doseren waardoor de mix van garnalen, eieren, gember, kaas en groente geen prutje wordt, maar een gerecht om te zoenen.

Adres: Tweede Egelantiersdwarsstraat 9, 1015 SB Amsterdam
Openingstijden: ma 11.30 tot 15.00 uur, 17.30 tot 21.00 uur, do-zon 11.30 tot 15.00 uur, 17.30 tot 21.00 uur
Telefoon: contact via Messenger, reserveren niet mogelijk
Website: geen, alleen FB

Back To Top
Zoeken