skip to Main Content

10x Frank de Boer

Wist Je Dat... Frank De Boer

Het Nederlands elftal won in 1988 het EK en bereikte in 1974, 1978 en 2010 de finale van het voetbaltoernooi. Wordt Frank de Boer (51) de man die Oranje aan zijn tweede Europese titel helpt? In CITY 10 wetenswaardigheden over onze bondscoach…

De gezinsman: Frank is getrouwd met Helen, zijn eerste grote liefde. Ze kennen elkaar van de camping in Garderen. Hij was zeventien, zij dertien. Frank benadrukte eerder: ,,Helen is mijn eerste en enige liefde. We hebben dezelfde interesses. Ik denk dat we goed bij elkaar passen.” Samen hebben ze drie kinderen: Romy (27), Jacky (24) en Beau (22). De beeldschone Romy kwam eerder in het nieuws door haar relatie met AZ-speler Calvin Stengs. Beaus zus Romy kreeg een romance met scheidsrechter Joey Kooij.

De wereldburger: ,,Ik was inderdaad een boertje uit Grootebroek voor wie Hoorn de grote stad was”, vertelde Frank ooit in een interview. ,,Dan ga je naar Amsterdam en leer je je accent af. Toen ik naar Barcelona ging, vond ik groente met aardappelen het lekkerste eten. Nu weet ik wel beter. Ik ben een wereldburger geworden. Alles verandert, van je smaakpapillen tot hoe je over het leven denkt.”

Het knuffelbeest: Frank bekende in Helden dat hij het knuffelen niet van thuis heeft meegekregen. ,,Wij werden thuis niet geknuffeld. Dat gebeurde niet in West-Friese families. Ik heb het ook niet gemist, de liefde was toch wel onvoorwaardelijk. Ik heb later geleerd dat ik af en toe tegen mijn vrouw en kinderen moet zeggen dat ik van ze hou. Ik heb leren knuffelen en dat verrijkt ons familieleven.”

De tweelingbroer: Frank over Ronald: ,,Ik hoef alleen zijn stem te horen om te weten hoe het met hem gaat.” En Ronald over de net iets jongere Frank: ,,Hij is altijd net iets serieuzer dan ik. Ik ben iets frivoler. Het verschil in ambitie is misschien vijf procent, maar vijf procent kan veel uitmaken. Onze kern als eeneiige tweeling is en blijft hetzelfde. Wij zijn nog steeds de beste vrienden.”

De vriend: Succesvolle mensen hebben veel ‘vrienden’. Voor de nieuwe generatie heeft Frank een tip: „ Ik had me in Spanje meer op het voetbal moeten focussen. Er kwamen constant ’vrienden’ langs. Die ging ik dan rondleiden, nam ik mee de stad in. Hoe verleidelijk ook, dat moet je allemaal niet doen. Laat je vooral niet afleiden.” Overigens rekent Frank Philip Cocu en Jan Smit tot zijn echte vrienden.

De nuchtere: Broer Ronald vond nieuw liefdesgeluk bij de dochter van een cosmetisch arts en besloot zichzelf te laten ‘verjongen’. Zo werd hij van zijn voorhoofdfrons verlost en pakte hij de kale inhammen op zijn hoofd aan. ,,Frank is een stuk kaler dan ik was. Ik heb foto’s dat je denkt: hee, jij moet ook aan de bak.” Frank voelt daar vooralsnog niets voor.

De vastgoedman: Frank en Helen wonen in Monnickendam. Ze hebben hun woning zelf ontworpen in een eigentijdse en landelijke stijl met Franse en Scandinavische invloeden. Ze zijn allergisch voor felle kleuren en een superstrak design. Vorig jaar verkochten ze het pand waar echtgenote Helen ooit een woonwinkel bestierde. Het betrof een prachtige voormalige burgemeesterswoning aan de gracht in Edam. Het patriciërshuis stond te koop voor €1.350.000 en is inmiddels verkocht. Zelf betaalde Frank €1 miljoen voor de woning

De miljonair: Quote schatte het vermogen van Frank de Boer jaren geleden al op een slordige €23 miljoen. Het zakenblad voorspelde toen dat zijn vermogen in 2020 zou zijn toegenomen tot €31 miljoen. Bonussen en de verkoop van de woning in Edam niet meegerekend. Frank was overigens woedend over die publicatie. Via zijn advocaat liet hij weten dat er niets van klopte. Wat Frank als bondscoach verdient, is niet bekend. Bert van Marwijk verdiende destijds 1.8 miljoen per jaar. Ronald Koeman kreeg ruim €7 miljoen euro per jaar.

De teaser: Frank was te zien in een teaser van de Netflix-film Ferry. Frank had eerdere teasers met Daley Blind en Noa Lang gezien en besloot mee te doen. ,,Ik vind Frank Lammers geweldig en de serie Undercover, waarin hij crimineel Ferry Bouwman speelt, fantastisch.” In het filmpje probeert Ferry achter de namen te komen van de voetballers die de bondscoach geselecteerd heeft voor het EK voetbal. Zie youtube.com/watch?v=ehCNkKz54K0.

De loslippige: Soms doet Frank uitspraken die verkeerd vallen. Toen de KNVB liet weten dat het prijzengeld voor mannen en vrouwen de komende jaren gelijk getrokken moet worden, noemde Frank dat onbegrijpelijk. ,, Natuurlijk moeten vrouwen betaald krijgen wat ze verdienen. Als het net zo populair zijn als de mannen, krijgen ze evenveel, maar dat is nu niet zo, dus waarom moeten ze hetzelfde krijgen? Ik begrijp dat niet.” Ook zijn uitspraak dat homo’s niet sportief zijn en de juiste motoriek ontberen, leidde tot woedende reactie. Maar hij benadrukte later dat hij niets tegen homoseksuelen heeft: ,,Het is gewoon heel negatief uitgelegd. Je kunt vaak aan de motoriek zien of iemand een homo is, toch? Maar dat betekent niet dat ik tegen homo’s ben! Ik vind het fantastische mensen! Alleen heb ik nog nooit een homo gezien op profniveau.”

Lees ook:

10 vragen aan… Franca Treur

Back To Top
Zoeken