skip to Main Content

10 vragen aan Stadsdeelbestuurder Jeroen van Berkel 

Jeroen van Berkel (49) maakt deel uit van het dagelijks bestuur van stadsdeel West. Hij woont met zijn vriendin en twee dochters in Amsterdam. CITY sprak met de PvdA-politicus  over de laatste boodschap van Eberhard van der Laan: ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’.

  1. Waarom vindt u de afscheidsboodschap van Van der Laan zó belangrijk dat deze een vaste plek moet krijgen in de Baarsjes?

    ,,Dat was een idee van Liesbeth de Looper. Zij stelde dat voor op ‘Stem van West’, een website waar buurtbewoners ideeën kunnen indienen voor de buurt. Een initiatief dat zo succesvol is dat het in alle stadsdelen is ingevoerd.”

  2. U was direct enthousiast over dat voorstel?

    ,,Natuurlijk. De gehele stadsdeelcommissie omarmde het idee. We vroegen Amsterdammers om die boodschap in een kunstwerk te verbeelden en dat leverde 61 inzendingen op, waaruit ze nu op zorggoedvooronzestad.amsterdam.nl een keuze mogen maken. Iedereen mag stemmen, ook al die Amsterdammers die nu in Almere of Purmerend wonen.”

  3. Heeft u zelf al een keuze gemaakt?

,,Er zijn er twee die er voor mij uitspringen, maar ik zeg niet welke. Dat vind ik niet gepast.”

  1. Het kunstwerp wordt begin 2019 geplaatst, leidde de plek tot discussie?

,,Nee, want ook voor de locatie hebben we de mening van de Amsterdammers gevraagd. Het meest gegeven antwoord was ‘ergens op het Mercatorplein’. Toen lag de Zuil voor de hand, want dat is nu nog een vrij lelijk ding.”

  1. Hebt u Van der Laan persoonlijk gekend?

,,Jazeker. Ik heb veel met hem opgetrokken. Eberhard was een echte burgervader: streng maar rechtvaardig. Hij zei wat hij vond dat hij moest zeggen en deed dat op het juiste moment. Maar Eberhard kon ook hard, direct en eigenwijs zijn.”

  1. Welk project heeft nu uw volle aandacht?

,,Dat is West Begroot. We hebben aan de bewoners gevraagd om plannen in te dienen voor projecten die volgens hen in 2019 gerealiseerd moeten worden. Er zijn maar liefst 215 voorstellen ingeleverd, waarvan tachtig zó interessant dat ze nu worden doorberekend. Dít is democratie ten voeten uit.”

7. Wie verdient een standbeeld in Amsterdam?

,,Ik vind dat Wim Kok een beeld verdient. Wim was een Amsterdammer die veel voor Nederland heeft betekend. Ook als mens was hij bijzonder, ingetogen, geen bombarie, maar degelijk en constructief.”

  1. Heeft u een advies voor onze burgemeester?

,, Eindelijk hebben we een vrouwelijke burgemeester, een stoere, sterke vrouw! Ik zou zeggen: Femke, blijf jezelf!”

  1. Wat moeten we absoluut afschaffen of veranderen in de stad?

,,We zouden, indachtig de woorden van Eberhard, wel iets liever voor elkaar mogen zijn. Iedereen heeft voortdurend haast en dat leidt tot scheldpartijen of erger… Als we allemaal net even iets langer tot tien tellen, wordt het een stuk aangenamer.”

  1. Wat is voor u het grote geluk in Amsterdam?

    ,,Dat we ondanks alles de enorme diversiteit toch redelijk goed met elkaar samenleven. Amsterdam is creatief, divers en mooi!”

 

Back To Top
Zoeken