skip to Main Content

10 vragen aan… Paul de Munnik

10 Vragen Aan... Paul De Munnik

Paul de Munnik (50) werd bekend met het duo Acda en De Munnik. Tegenwoordig is hij succesvol als soloartiest. Onlangs kwam zijn nieuwste soloalbum III uit. CITY stelde Paul de Munnik tien vragen…

Jouw nieuwe album III is een ‘must have’ omdat..?

,,Ik denk dat het een erg mooi album is geworden. Het past ook goed in deze tijd. Het gaat over doorgaan, het zoeken van nieuwe wegen en het leven opnieuw aangaan. Dat zijn we in deze coronatijd volop aan het doen.”

Je single ‘Vat van jou’ kwam vorig jaar uit. Waarom zat er zo lang tussen de single en het album?

,,Dat was te wijten aan de coronacrisis. Ik kon niet toeren en het album promoten. Na de eerste coronagolf dachten wij dat de crisis voorbij was, we konden weer optreden. We brachten ‘Waar een wil is’ uit. Echt een optimistisch nummer. Maar toen moesten we alles weer stoppen. We besloten wel dat we het album in het voorjaar het album moesten uitbrengen, anders ging het te lang duren.”

Heb je nog meer last gehad van de coronacrisis?

,,Voor mij was het lastig omdat ik niet kon optreden. We konden gelukkig veel online doen, zoals Vrienden van Amstel Live en Streamers. Er gaat niks boven een livepubliek, maar deze periode heeft wel laten zien dat er andere manieren zijn om op te treden. Online word je ook echt teruggeworpen op wat je moet doen, namelijk zo mooi mogelijk een liedje zingen. Dat doe ik altijd, maar bij liveoptredens word je een soort van opgetild door het publiek.”

Je nieuwe tour brengt je onder andere naar Tivoli Vredenburg, de Pauluskerk en het Zonnehuis. Waar verheug jij je het meest op?

,,Het directe contact met de mensen. Het is mooi als je een zaal vol mensen hebt die je mag vermaken. Vorige zomer heb ik kunnen spelen. Ik merkte toen dat mensen blij waren dat er weer wat op het podium gebeurde. Die directe interactie mis ik. En onderweg zijn is ook heel fijn. Ergens aankomen en de technici de hand schudden.”

Sluit je een reünieconcert met Acda en De Munnik uit?

,,Je moet nooit iets uitsluiten. We zijn altijd goede vrienden gebleven. Maar we wilden op onze eigen manier aan het werk. Maar áls we weer met elkaar samenwerken is het ook wel weer heel leuk. Misschien dat het er in de toekomst van komt.”

Je studeerde aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam en bent daar later gaan lesgeven. Doe je dat nog steeds?

,,Nee, ik ben ermee gestopt. Lesgeven vergt heel veel tijd, energie en inzet. Nadat ik met Acda en De Munnik stopte, moest ik mijn eigen ding opzetten en daar gaat veel tijd en energie inzitten. Er bleef niet meer genoeg energie over om les te geven. Ik sluit het in de toekomst zeker niet uit, want ik vind het heel mooi en dankbaar werk.”

Je bent geboren en opgegroeid in Dronten. Je hebt er zelfs het lied ‘Horizon’ over geschreven. Wat was er zo bijzonder aan die plek?

,,Daar kwam ik achter toen ik mezelf aan het uitvinden was na Acda en De Munnik. Ik dacht destijds: waar is het nou ooit begonnen? Ik kwam uit in Dronten en de polder in Flevoland. Het mooie was dat je daar vroeger kon kijken zover je wilde. Er was altijd ergens een horizon. Ik kon toen teruggaan en opnieuw op zoek gaan naar de ruimte uit mijn jeugd.”

Wat is jouw dierbaarste jeugdherinnering?

,,De nachtmis met Kerst en Pasen, want dan waren we met het gezin samen. We gingen naar de kerk, zongen daar en na afloop de nachtmaaltijd met de familie. Tijdens de mis speelde muziek ook altijd een rol. Muziek is wel altijd de rode draad geweest in mijn leven. Een andere mooie jeugdherinnering is dat ik op zolder altijd muziek speelde.”

Je woont in de Zaanstreek, hoe ben je daar verzeild geraakt?

,,Ik heb heel lang gestudeerd en gewoond in Amsterdam. Dan wordt je ouder, ga je denken aan gezinsuitbreiding en heb je behoefte aan meer ruimte. Toen vonden we een mooi huis in de Zaanstreek. Ik vind het er erg fijn wonen. Ik maak echt deel uit van de gemeenschap hier.”

Wat doe je graag in het weekend?

,,Dat verschilt. Ik vind het soms heerlijk om in het weekend in mijn joggingpak op de bank te bingewatchen. Maar het is ook fijn om een actief weekend te hebben; om te wandelen, te sporten of op het strand uit te waaien. Of om familie te bezoeken, familie. Mijn weekenden kunnen dus heel erg verschillen. Het ligt een beetje aan wat voor week ik heb gehad.”

Lees ook:

10 vragen aan… Mart Hoogkamer

 

Back To Top
Zoeken