skip to Main Content

10 vragen aan… Natasja Gibbs

10 Vragen Aan... Natasja Gibbs

Natasja Gibbs (41) is na haar journalistieke studie vijf jaar correspondent geweest in het Caribisch gebied. Ze werkt nu als presentatrice voor het actualiteitenprogramma De Nieuws BV. Haar hart gaat sneller kloppen van Curaçao en ze houdt niet van grote sociale evenementen. Wat houdt haar nog meer bezig? CITY stelde de presentatrice de tien vragen…

Je hebt vijf jaar in het Caribisch gebied gewerkt. Waarom noem je dat een journalistiek walhalla?

,,Omdat je overal bovenop zit. Zeker als beginnend journalist is dat goed. Door de omvang van het gebied zijn alle lijntjes kort, net zoals bij lokale en regionale journalistiek. Het werkt soms ook tegen je. Ik interviewde eens voor de radio politicus Hermin Wiels, die later werd doodgeschoten. Tijdens het gesprek werd hij boos en gooide de hoorn op de haak. Ik heb hem toen weken niet kunnen spreken. Ook de mensen die fan van hem waren, kreeg ik vervolgens moeilijker te spreken.”

Waarom ben je toch teruggekeerd naar Nederland?

,,Na verloop van tijd was ik toe aan een nieuwe stap. Het is een klein gebied, je kent iedereen en gebeurtenissen gaan zich herhalen. En hier gingen mijn vrienden hun toekomst verder opbouwen, ik had het idee dat ik daarin achterbleef. Alleen vaste opdrachtgevers of, nog belangrijker, een grote liefde hadden mij daar kunnen houden.”

De Nieuws BV is een visual radioprogramma. Je zei dat het je soms een ‘split-brein moment’ bezorgde. Wat bedoelde je daarmee?

,,Ik heb van huis uit niet veel ervaring met televisie. En nu moest ik niet alleen kijken hoe het klonk, maar ook hoe het eruit kwam te zien. Die verschillende media brengen soms wel uitdagingen met zich mee. Ik heb die ‘split-brein’-momenten steeds minder en ben nu wel blij met de nieuwe vaardigheden, omdat het me flexibeler heeft gemaakt. Al betrap ik me er soms wel op dat ik het laatste half uur, als we niet meer op tv zijn, meer ontspannen ben.”

Je presenteert tot 12 september tijdelijk Op1, wat is het grootste verschil tussen visual radio en televisie maken?

,,Onderstreep tijdelijk. Ik wil voorlopig nog niet weg bij De Nieuws BV. Het grootste verschil tussen de twee is denk ik de omvang. Er zijn grotere redacties en tijdens de opnames lopen er meer mensen op de vloer. Daardoor ontstaat meer druk. Bij De Nieuws BV zit ik alleen met de gast in de studio, mijn team zit achter de ramen in de regieruimte. Bij televisie heb je camera-, licht- en geluidmensen rondlopen. Gasten zijn vaak ook zenuwachtiger. Zelf zit ik soms ook met zweethandjes.”

Je bent geboren en opgegroeid in Hilversum. Hoe kijk je terug op die stad?

,,Hilversum is een aanrader voor iedereen die kinderen heeft. Kinderen kunnen lekker de natuur in en voor hen is er veel te doen. Later vond ik het saai worden. Ik ben blij dat ik in Amsterdam terecht ben gekomen. Misschien dat ik ooit naar Bussum verhuis, maar dat is dan vooral omdat ik dan om de hoek bij mijn moeder kom te wonen.”

Hoe heb jij je jeugd beleefd?

,,Het was geen onbezorgde jeugd. Ik had te maken met verborgen armoede. En ik denk dat wij daarin niet de enige waren. De verschillen in Hilversum waren op sociaaleconomisch gebied heel groot. Daarom hebben mensen het ook over van ‘achter ’t spoor’ en van ‘voor ’t spoor’. Het was een soort van taboe als je vader en moeder naar de tweedehands winkel gingen of de kleding uit de Zak van Max moest halen.”

Schaamde jij je?

,,Je loopt niet graag te koop met dat het thuis niet zo goed gaat. Ik denk dat de meeste mensen daar niet graag over praten. Ik ben blij dat we nu in een maatschappij leven waarin dingen steeds meer bespreekbaar worden. Toen ik het naar buiten bracht, merkte ik dat veel mensen mijn verhaal herkenden. Door het bespreekbaar te maken kun je problemen ook oplossen en de verantwoordelijken aanspreken. Het geeft mensen ook de ruimte er begrip voor op te brengen.”

Heb je ook leuke momenten in je jeugd gehad?

,,Heel veel. Ik heb zoveel gelachen. Dat is raar om te zeggen, maar juist in dat soort omstandigheden vind je toch een manier, en kinderen zijn daar creatief in, om lol te maken en de ironie te vinden in dingen. Dat kon ik heel goed met mijn vrienden, mijn broer en zus. We waren altijd op zoek naar avontuur. Maar het was bij ons thuis écht leuk als mijn moeder in een goede bui was. Dan maakte ze zelf heerlijke friet van aardappelen en werd daarna naar een film gekeken.”

Je ouders waren Jehova’s Getuigen, heeft dat jouw kijk op de wereld beïnvloed?

,,Jazeker, binnen het sektarische geloof, zoals ik dat noem, werd er echt op gehamerd om alles binnen het geloof zelf te houden. Het heeft de manier waarop ik vriendschappen aanga gevormd. Het voelde bevrijdend toen ik afstand van het geloof kon nemen, maar dat betekende wel een breuk met mijn familie. Ik moest mijn leven opnieuw invulling gaan geven en er kwamen vroeger ook wel angstige gevoelens op omdat ik, bijvoorbeeld, niet meer bad voor het eten en slapen.”

Je was in 2020, na de Black Lives Matter-demonstraties, een van de initiatiefnemers van het manifest voor de oprichting Media Meldpunt Racisme & Discriminatie. Heb je zelf negatieve ervaringen gehad?

,,Zoals de meeste mensen die afwijken van de norm. Mensen geven soms nare racistische opmerkingen en er kleven stereotype verwachtingen aan je. Ik zie soms op internet echt erge dingen voorbijkomen. Ik had dat toen ik zichtbaarder werd, misschien naïef, niet echt verwacht. Maar ik maak me ook wel een beetje zorgen om de mensen die dat plaatsen. Er moet toch iets mis zijn als je dat soort dingen plaatst. Ik zet mezelf er altijd wel overheen, maar jonge meiden en mensen met een andere afkomst die lezen dit ook. De mensen die dit soort opmerkingen plaatsen raken hen ook.”

Lees ook…

10 vragen aan… Gijs Rademaker

Back To Top
Zoeken