skip to Main Content

10 vragen aan… Lee Towers

10 Vragen Aan... Lee Towers

Lee Towers (75) behoeft geen nadere introductie. Hij heeft 24 onderscheidingen, waaronder echt álle erelintjes van Rotterdam. Lee Towers maakte 48 albums en stond meer dan vijftig keer een uitverkocht Ahoy. CITY stelde Leen Huijzer 10 vragen…

Hoe was het om op te groeien in Bolnes, onder de rook van Rotterdam?

,,We waren thuis met zes kinderen en groeiden op na de oorlog. We hadden niks en dat heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Het was overigens wel een heel gezellige buurt.”

Wat is jemooiste jeugdherinnering?

,,Alles wat ik met muziek deed. Op tienjarige leeftijd zong ik al zonder gêne. Maar de mooiste herinnering is denk ik wel dat ik bij een talentenjacht de eerste prijs won met mijn bandje. Ik liep van trots naast mijn schoenen. Het stelt natuurlijk niks voor, maar ik was altijd erg gedreven. Ik vind muziek maken prachtig.”

U bent ambassadeur van Rotterdam. Wat is het mooiste aan die stad?

,,Rotterdam heeft een geweldige energie. De mentaliteit vind ik mooi: niet lullen maar poetsen. En het is de thuisbasis van mijn cluppie: Feyenoord. De stad ook veel voor mij betekent. Ik heb in Ahoy kunnen pionieren. En toen de haven veertig jaar bestond, ben ik langs alle havenbedrijven gegaan zodat ik een groot evenement in het Luxor Theater op poten kon zetten.”

Twee woontorens aan het Marconiplein zijn omgedoopt in de Lee Towers. Hoe heb je dat ervaren?

,,Ik vind het geweldig. Wie maakt dat mee?! Als er een straat of iets dergelijks naar je vernoemd wordt, is er een strikte procedure. Je moet tien jaar dood zijn en dan gaan ze op zoek of er niets negatiefs over je te vinden is. Die procedures waren bij mij kennelijk niet nodig.”

Hoe vind je dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb het doet?

,,Fantastisch. Als havenambassadeur werk ik veel met hem samen. We zien elkaar altijd bij de Rotterdam Marathon. Eerst zing ik de renners weg en dan moet ik snel naar beneden om met de burgemeester een kanon af te schieten. Hij heeft ook mijn Hollywoodster onthuld die in één van de hallen van de Lee Towers ligt. Ik heb veel respect voor hem.”

Je woont alweer jaren in Scheveningen. Heb je nooit overwogen terug te gaan naar Rotterdam?

,,Ja, natuurlijk. Ik ben in Scheveningen gaan wonen toen ik daar een horecazaak begon. Ik heb een dubbel penthouse aan zee met prachtig uitzicht op de Maasvlakte en de zeeschepen. Ik ben zo in het centrum van Rotterdam. Daar speelt mijn sociale leven zich af. Maar we zijn op leeftijd en het appartement is groot, dus één dezer dagen zullen we het moeten inruilen voor iets kleiners. Dan zit het er in dat het Rotterdam wordt.”

Waarvan word je vrolijk en wat is je grootste ergernis?

,,Ik word vrolijk van mensen die enthousiast en positief zijn. Die met overgave doen wat ze doen, maakt niet uit wat dat is. Ik kan niet tegen mensen die lui zijn. Gelukkig zijn mijn kinderen die lui zijn, dat zou ik heel erg vinden…

Nederland is een topland omdat…

,,Wij een innovatieve handelsgeest hebben. Kijk naar onze multinationals. Unilever, Heineken, Shell en de haven van Rotterdam.”

Waar ben je nog nooit in Nederland geweest?

,,Als je 45 jaar in het vak zit, ben je overal geweest. Tegenwoordig heb je navigatie, maar vroeger zat ik met een kaart mijn hele route uit te stippelen. Toen wist ik alles uit mijn hoofd. Mijn jongste dochter heeft mij wel een keer getest. Op de landkaart ging ze allemaal gehuchten uitzoeken. Tuurlijk zat ik er wel een paar keer naast, maar dat gebeurde maar zelden.”

Welke Nederlandse zanger of zangeres vind je een groot talent

,,Dreetje, André Hazes. Ik heb zijn vader goed gekend en veel met hem samengewerkt. Die had niet de discipline die jonge Dré wel heeft. Hij doet het goed en houdt zijn koppie erbij. Af en toe misschien een stapje links en rechts. Maar ook dat komt wel goed. Ik kan me heel goed voorstellen dat hij een jeugdidool is. Zijn nummer ‘Leef’ spreekt mij erg aan. Ook Davina Michelle is een heel goede zangeres. Davina vind ik echt een multitalent.”

Lees ook:

10 vragen aan… Nelleke Noordervliet

Back To Top
Zoeken