skip to Main Content

10 vragen aan… Francine Oomen

10 Vragen Aan... Francine Oomen

FRANCINE OOMEN (61) is bekend van haar populaire ‘Hoe overleef ik .. .’ kinderboekenserie. Haar nieuwe boek is voor volwassen lezers. ‘Hoe overleven we’ is een autobiografische zoektocht naar de oorzaken en gevolgen van misbruik. CITY stelde Francine tien vragen …

Wat is leuk aan het schrij­ven van kinderboeken?

,,Het scheppen van een eigen wereld. Ik beschouw het ook als iets zinvols. Dat ik met ver­halen kinderen aan het denken kan zetten. Dat ik ze kan in­spireren. enthousiasmeren en informeren. Dat ik hun horizon kan verbreden en ze moed en zelfvertrouwen kan geven.”

Uw inspiratie komt uit .. ?

,,Mijn eigen jeugd. Uit de boeken die ik gelezen heb. Uit mijn kinderen en nu ook mijn kleinkinderen. Door te kijken en te luisteren en door nieuws­gierig en leergierig te zijn.”

Uw nieuwe boek is niet voor kinderen?

,,Nee. het is voor volwasse­nen. Net als mijn vorige boek ‘Oomen stroomt over’ is het een graphic novel. Het gaat over familiepatronen. Over trauma dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het speelt in de periode na de scheiding van mijn ouders. op mijn twaalfde. Hoe overleef ik, maar dan in het echt. Zowel mijn vader als mijn moeder hertrouwden meteen. Ik ging met mijn broer en zusters bij mijn moeder en stiefvader wonen. Het gezin ontspoorde in rap tempo. Wij, de kinderen, moesten onszelf redden, met alle gevolgen van dien. Die periode heeft grote invloed gehad op mijn leven en dat sijpelt door in al mijn boeken.”

U heeft gewoond. ook Hoe in was Limburg dat?

,,Ik vond Limburg heerlijk. De natuur is prachtig. Alleen accepteren Limburgers ‘Hol­landers· niet zo snel. Ik heb er lang gewoond, maar we bleven buitenstaanders. Vooral als alleenstaande moeder, na de breuk met mijn partner.”

Waar woont u nu?

,,Ik woon al bijna twintig jaar in een dorp ten noorden van Amsterdam, Middelie. Ik vind het hier fijn. Het is rustig en wijds. De mensen hier zijn heel aardig. Ik heb hier volop de ruimte en toch woon ik dicht bij Amsterdam, waar ik overigens ook een huis heb.”

Wat zou volgens u beter kunnen in Middelie?

,,Wat er hier in mijn dorp echt beter zou kunnen is: meer wandelpaden. Die zijn hier gewoon niet. Ik loop heel graag, veel mensen uit het dorp ook en iedereen moet over het asfalt. En het zijn smalle dijkwegen, dus het is niet bepaald veilig. Het is best te realiseren, wandel­paden door de weilanden heen! Iedereen zou er blij mee zijn, denk ik. O ja, en over de weilanden: dat zijn eigenlijk gewoon groene woestijnen. Bomen, heg­getjes en bloemen zijn er nodig, meer biodiversiteit en minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.”

Wat is uw zaterdag- of zondagochtendritueel?
,,Of het nu een maandag of een zondag is. dat maakt voor mij niet uit. Ik bezoek graag de biologische zater­dagmarkt in Amsterdam. Daarna eindeloos kopjes koffie en de krant lezen in mijn favoriete café. Maar dat heb ik al een poos niet meer gedaan. Hier op de boerderij is mijn ochtendritueel alle zeven dagen van de week hetzelfde: opstaan. wat yogaoefeningen. in de zomer soms een duik in de vaart, ontbijt, dieren verzor­gen (kippen en schapen). een blokje om, koffie en dan aan het werk.”

Waarvan wordt u vrolijk? En wat is uw grootste ergernis?

,,Ik word vrolijk van mooi weer. Van buiten zijn. Van lange wandelingen en goe­de gesprekken met mensen van wie ik hou, zowel aan tafel als lopend. Van koken en bakken. Van mijn kinderen en kleinkinderen. Van tuinieren. tekenen, schrijven en dingen leren. Dingen met mijn handen maken. Waar ik me aan erger? Hypocrisie, onrecht­vaardigheid, korte termijn­ denken en bangmakerij.”

Wat is de mooiste plek in Nederland?

,,lk vind Zuid-Limburg prachtig. maar ik hou ook ontzettend van de kust en het duingebied van Bergen aan Zee. Het is een gedeelde eerste plaats.”

Wat mensen weten niet de van u?

,,Dat lezen ze in mijn nieuwe boek: ‘Hoe overleven we'”

Lees ook…

10 vragen aan… Daphne van Domselaar

Back To Top
Zoeken