skip to Main Content

10 vragen aan… Berget Lewis

10 Vragen Aan... Berget Lewis

Berget Lewis blaast 24 oktober vijftig kaarsjes uit. De souldiva onderging in coronatijd een heuse metamorfose. Ze verloor 35 kilo! Nu komt de zangeres met een anti-aging crème. CITY stelt Berget 10 vragen.

U wordt binnenkort 50. Een bijzondere mijlpaal?

,,Absolúút. Ik ben op dit moment op een heel goede plek in mijn leven. Veel vrouwen vinden het heel heftig als ze deze leeftijd bereiken, ik niet. Ik weet wat ik wil, waar ik voor sta en ik voel me goed. Ik omarm het. Corona heeft daarbij wel geholpen. Dat was voor mij écht een tijd van bezinning. Ik ben in die periode meer aan mezelf ben gaan werken. Ik kwam tot de conclusie dat ik nóg meer van het leven wil genieten.”

U bent 35 kilo afgevallen. Hoe lastig was dat?

,,Ik was al sinds 2018 bezig met mijn ‘weight loss journey’. Ik wil graag gezond oud worden en heb daarvoor mijn hele lifestyle omgegooid. Dat ging bij mij goed, daarom wil ik ook anderen inspireren. Dat doe ik door ‘power talks en -video’s’ en video’s over gezond eten. Ik denk écht: als ik het kan, kunnen anderen het ook. Ik wil mijn platform laten doorgroeien. Ik kom binnenkort ook mijn eigen anti-aging-crème. Ik ben daar lang mee bezig geweest en ben er supertrots op. De volgende stap is een geheel eigen lijn. Het moeten wel dingen zijn die ik mooi en leuk vind. Denk daarbij aan een eigen wimperlijn, bijvoorbeeld. Ik begin klein, maar het doel is wel dat het groeit.”

Voel je je ook beter?

,,Ik voel me weer zestien. Ik ben zo blij dat ik het heb gedaan. Mijn moeder is in december overleden aan hartfalen. Hoe het de laatste paar jaar is vergaan, gun ik écht niemand. Ik vond dat ik daar wat aan moest doen. Het heeft ook te maken met mijn vijftigste verjaardag, hoor. Ik wil gewoon het uiterste uit het leven halen en de kwaliteit van leven behouden. En daar moet je wat voor doen.”

U kreeg in 2017 een Black Achievement Wat betekende dat voor jou?

,,Dat vond ik heel bijzonder. Ik had het ook niet verwacht. Ik doe best veel voor de zwarte en Surinaamse gemeenschap, maar schreeuw dat niet van de daken. Elke keer als ik ernaar kijk, ben ik weer even trots op mezelf.”

Wie zou de award volgens u ook verdienen?

,,Jörgen Raymann! Hij is een échte verbinder. Ook bracht hij met ‘Raymann is laat’ als eerste verschillende culturen op televisie bijeen. Ik vind dat hij die award zeker verdient.”

U wordt de ‘meest internationale souldiva’ van Nederland genoemd. Waar komt die passie voor soul vandaan?

,,Ik kom uit een muzikaal gezin. Mijn vader is muzikant. Hij had de steelpan geïntroduceerd in Nederland in de jaren zestig en heeft hier veel gedaan voor de Caribische muziek. Mijn moeder zong in een koor en we speelden allemaal instrumenten en konden dansen. Daar is het voor mij écht begonnen. Ik heb nog een tijdje pianoles gehad, maar dat vond ik saai. Ik kwam er rond mijn elfde achter dat ik goed kon zingen en ben me daar toen op gaan storten.”

U bent geboren en opgegroeid in Amsterdam, hoe was dat?

,,Ik bracht het meest van mijn jeugd door in Amsterdam Zuid in de Emmastraat. Ik heb daar echt een fantastische tijd gehad. Mijn broer en ik waren als tweeling altijd samen en hadden veel vriendjes en vriendinnetjes, waar ik warme herinneringen aan heb. Ik mocht er met het programma Tour de Frans onlangs weer heen. Als ik er ben, komt alles van vroeger toch altijd wel weer een beetje terug.”

Wat is uw mooiste of dierbaarste jeugdherinnering?

,,Ik kan niet één specifieke herinnering noemen. Ik denk met warme gevoelens terug aan de avonden. Na het eten gingen de stoelen en tafels in huis aan de kant en gingen we muziek maken en dansen. We hadden vaak de nieuwste muziek, want mijn moeder ging elk jaar naar Amerika en dan kwam ze terug met platen die nog niet in Nederland waren uitgekomen. Muziek verbindt ons. Maar ik heb ook warme gevoelens aan de bakkerij die is er nog steeds zit en hetzelfde ruikt als toen ik vijf jaar was. Als ik er langsloop wil ik er altijd het liefst naar binnen om alles te proeven.”

Uw ouders komen uit Suriname. Heeft u met land een bijzondere band?

,,Mijn vader komt uit Suriname, mijn moeder heeft haar roots in Barbados en Guyana. Maar ik heb de familie van mijn moeder amper gekend. Een aantal jaar geleden deed ik mee met een project in Suriname, dat was voor mijn gevoel de eerste echte kennismaking met het land. Ik was er eerder geweest, maar was toen nog heel klein. Toen we landden op vliegveld Sanderije en die geur rook, herkende ik het meteen. Suriname heeft echt mijn hart gestolen.”

Waarvan wordt u vrolijk en waar ergert u zich aan?

,,Ik word vrolijk van veel dingen. Muziek, kinderen die spelen in het park, een leuke avond met vrienden, lekker eten en het optreden van morgen waar ik me nu al op verheug. Dat laatste omdat ik dankbaar ben dat ik het kan en mag doen. Vrolijkheid komt bij mij ook voort uit dankbaarheid. Ik erger me aan oneerlijkheid, onrecht en valse mensen.”

Lees ook…

10 vragen aan… Paul van Loon

Back To Top
Zoeken