skip to Main Content

10 vragen aan Ans Markus

Amsterdam is zo ongeveer de rode draad in het leven van Ans Markus. De kunstenares werd beroemd om haar hyperrealistische olieverfschilderijen. Ans werd geboren in Halfweg en verhuisde in haar pubertijd naar Brabant. Maar inmiddels woont Ans alweer 30 jaar in de binnenstad. Ze moet er niet aan denken daar ooit te vertrekken.

 

1 Geluk (of ongeluk) in de stad?

,,Geluk is op het fietsje door de stad. Niet door de drukste straten, maar kriskras achterlangs. Steeds weer, ook na 30 jaar, nieuwe plekjes ontdekken.”

 

2 Wie verdient een standbeeld?

,,Mijn buurman Maurits, omdat hij altijd aardig is. Hoe belangrijk is het om gewoon vriendelijk te zijn, het kan je dag kleuren!”

 

3 Beste koffie?

,,Op de Haarlemmerdijk drink ik bij Zoet en Hartig vaak koffie. Er worden daar de mooiste taarten verkocht waar ik altijd verlekkerd naar kan kijken, maar ik hou het bij de heerlijke koffie verkeerd met sojamelk.”

 

4 Nooit meer naartoe?

,,Dat beantwoord ik liever andersom. Waar wél naartoe? Elke maandag en zaterdag ga ik naar de Noordermarkt. De week begint niet zonder alle marktmensen en hun kramen. Al 25 jaar struin ik op deze markt. Ik heb mijn hele oude servies langzaamaan daar gevonden.”

 

5 Advies voor de burgemeester?

,,Niet langer van alles gedogen, maar aanpakken en handhaven.”

 

6 Wat is je grote nieuwe project?

,,Mijn nieuwe project gaat over verdraagzaamheid, relativeren en bewustzijn. Ik probeer er beelden bij te bedenken en ga het dan, als serie van 7 schilderijen, schilderen. Én zondag 2 december hou ik een open-atelier-dag van 12-15 uur, op Prinseneiland 14-D.”

 

7 Geheime restaurant-tip?

,,Mijn man is na jaren van zakendiners wel klaar met buiten-de-deur-eten. Maar samen met mijn dochter ga ik vaak naar visrestaurant Lucius in de Spuistraat, vanwege de heerlijke gerechten en hartelijke bediening. En als ik een gezellige dameslunch organiseer weten ze dat ik al jaren dezelfde visschotels bestel op de Haarlemmerdijk bij de Volendammer, met appeltaart en slagroom toe.”

 

8 Hoe Amsterdams ben jij?

,,Ik voel me op en top Amsterdammer. Mijn ouders woonden in de Spaarndammerstraat. Ik woonde een periode in Brabant. Als ik Johnny Jordaan op de radio hoorde, voelde ik altijd hoe graag ik terug wilde naar Amsterdam.”

 

9 Amsterdam de stad van de liefde?

,Zeker! Omdat ik in Halfweg geboren ben en met mijn Amsterdamse tante Mien mee mocht naar de Noordermarkt. Maar ook omdat mijn man mij vanuit het Brabantse op mijn veertigste weer terughaalde naar Amsterdam.”

 

10 Absoluut afschaffen in 020?

,,Onverlicht fietsen en fietsers die, meestal met oortjes in, druk aan het bellen zijn…”

 

 

 

 

 

 

Back To Top
Zoeken