skip to Main Content

10 vragen aan… Anna Maria van ’t Hek

10 Vragen Aan... Anna Maria Van 't Hek

Filmmaakster Anna Maria van ’t Hek (32) is de dochter van Youp van ’t Hek en Debby Petter. Ze maakte een documentaire over seksclub Yab Yum  en dat heeft haar idee over prostitutie met 180 graden gedraaid. ,,Ze verdienen hun geld met vrouw zijn. Best vet!”, zegt ze.

Wat bevalt je aan Amsterdam en wat kan beter?
,,Ik ben inderdaad een echte Amsterdammer. Ik klom als kind over de daken. Ik verbaas me telkens weer over de schoonheid van deze stad. Maar Amsterdam is wel enorm veranderd ten opzichte van vroeger. Toen was het veel rustiger. Door corona is het nu ook weer rustig, eigenlijk wel heel lekker. Wat beter kan? Het lijkt mij zalig als die metro wordt doorgetrokken naar Schiphol! En er moeten meer iconische plekken, zoals Yab Yum en de Roxy, terugkomen. Ik maak me in deze coronatijd overigens veel zorgen om het voortbestaan van mijn favoriete authentieke kroegen.”

Je hebt bekende ouders, hoe was dat als kind?
,,Ik weet niet hoe het is om zonder bekende ouders op te groeien. Nu zie ik dat sommige dingen uit m’n kindertijd best wel raar waren, achteraf. Toen ik voor het eerst alleen op vakantie ging, keek er ineens niemand meer om naar mij. Vroeg ik in de economy class om een krantje, zeiden ze nee.”

Je hebt soms discussies met vader Youp. Ben jij zijn kritische tegengeluid?
,,Ik denk dat bijna alle dochters van rond de dertig discussies hebben met vaders, dat is ook goed, denk ik. Wij houden inderdaad wel van een goede discussie, die we dan altijd afsluiten met een glimlach. Ik ben trots op m’n ouders en vind het bewonderenswaardig wat ze hebben gepresteerd.”

Je hebt een documentaire over Yab Yum gemaakt. Vanwaar die fascinatie?
,,Ik vind het bizar dat er nog geen film over was. Het was meer dan een bordeel. Yab Yum was een Romeins Rijk, een hedonistische plek. En dat is een vet ingrediënt voor een film/documentaire. Het kon niet anders dat het op deze waanzinnige manier zou omvallen.”

Kijk je nu ook anders tegen prostitutie aan?
,,Zeker, ik dacht dat ze er niet zelf voor kozen en dat het een denigrerend vak voor vrouwen was. Maar nu zie ik het als een feministisch vak! Ze verdienen hun geld met vrouw zijn! Vet!”

Denk je dat de erotische industrie wordt geromantiseerd?
,,Ja, en dat is ook iets goeds, denk ik. Er zit ook romantiek in! Ik denk dat het naïef is om te denken dat het weg kan gaan, het zit in de mens. En zo zit er ook romantiek in de criminaliteit. Best wel geinig idee dat in Yab Yum de baas van Shell met de grootste criminelen proostte en niemand die het wist. Dat zou nu niet meer gebeuren.”

Wat is je zaterdag- of zondagochtendritueel?
,,Ik werk als freelancer vaak ’s nachts, ook in het weekend, dus ik slaap uit. Daarna een koffietje halen buiten de deur, dat is altijd lekkerder.”

Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding en waar erger je je aan?
,,Naar de film gaan. Dat is ook een van de redenen dat ik filmmaker wilde worden. Als je gaat zitten, het begint en je hebt popcorn op je schoot. Een van de zaligste gevoelens die ik ken. Ik kan me ergeren aan gebrek aan empathie. Mensen zouden soms minder snel hun mening moeten geven en beter moeten luisteren.”

Je dierbaarste jeugdherinnering is?
,,Mijn vader kwam vaak naar ons toe en zei dat hij een verrassing had voor mij en m’n broertje. Dan gingen we met de rondvaartboot of pannenkoeken halen. Als hij eenmaal ‘verrassing’ had gezegd, dan maakte het niet eens meer uit wat het was. Al deze verrassingen samen zijn mijn mooiste jeugdherinneringen, dat was echt onze tijd met hem.”

Wat weten we niet van Anna Maria?
,,Ik ben vrij openhartig en vertel echt alles. Uit ervaring heb ik ook een tip. Vertel het iedereen als je liefdesverdriet hebt, want dan krijg je gratis biertjes aan de bar.”

Op 25 februari is Yab Yum te zien in online-filmzalen Picl en Vitamine Cineville. BNNVARA zendt de docu dit voorjaar uit op televisie.

Back To Top
Zoeken