skip to Main Content

10 plasbakken voor de Wallen! 

Het drinken van alcohol op straat is verboden op De Wallen. Maar dat verbod maakt niet per se een eind aan het ergerniswekkende wildplassen in de buurt. Daarom komen er tien zogeheten GreenPees, plantenbakken waarin je kunt plassen. 

CENTRUM – Stadsdeel Centrum gaat enthousiast door met het verder vergroenen van de buurten. De pilaren bij het Metropool- en Ceresgebouw in de Weesperstraat worden vergroendhet plantage Westermanplantsoen gerenoveerd en in Centrum West worden de Droogbak en het Westerdoksplain aangelegd. Aan de Hoogte Kadijk komt er ‘groen’ bij een pand waar statushouders worden gehuisvest. De financiering van al deze projecten vindt plaats vanuit het Groenfonds, het geldpotje van Groen in de Buurt en het project ‘Vergroen je buurt’. Maar het meest praktisch zijn misschien wel de tien zogeheten GreenPees die in het Wallengebied worden geplaatst. Deze ‘plasbakken’ zijn overdag een gewone plantenbak, maar veranderen ’s avonds in een milieuvriendelijk urinoir. Het is een vindingrijke oplossing. De GreenPee vangt de urine op in een bak met geurabsorberende hennepvezel. Er kunnen maar liefst driehonderd plasjes in worden opgevangen. De hennepvezel, vermengd met de urine, vormt na compostering een fosfaatrijke biologische meststof. Deze meststof kan worden gebruikt om op een natuurlijke wijze groenperken te bemesten. Een handig in-hydro systeem vangt regenwater op in een dertig liter reservoir. Dit zorgt ervoor dat de planten bij droogte minimaal bewaterd hoeven te worden. Doordat de GreenPee niet hoeft te worden aangesloten op water of riool wordt het milieu veel minder belast. Deze Green Pee past uiteraard volledig in het plan ‘Aanpak Binnenstad’ en wordt bekostigd vanuit het Groenfonds.

Grote ergernis
De GreenPee heeft zijn succes overigens al bewezen. Volgens GreenPee.nl is het wildplassen, na de plaatsing van de bak in de Schapensteegop en rond het Rembrandtplein met vijftig procent afgenomen. Tot tevredenheid van bewoners, voor wie wildplassen al jarenlang een grote ergernis is. Daarvan is ook burgemeester Halsema zich bewust. Zij liet eerder weten: ,,Ik hoop dat we langzaam maar zeker de binnenstad weer terug kunnen geven aan de bewoners. Niet door toeristen tegen te houden, maar door de leefbaarheid te verbeteren.” 

Back To Top
Zoeken